MENU

Uit eten kan niet meer, uit koken wel bij...

Alle Insta-story-koffieliefhebbers opgelet!

april 30, 2021 reageren (3) Views: 2860 Food Larissa Hendriks

Gourmetten en fonduen op zijn Aziatisch

Al is shared dining een echte trend, wij Nederlanders doen het toch liever wat anders. Niks delen, nee, we doen het liever ieder voor zich. Als iedereen zijn eigen vlees bereidt, dan eet iedereen wat hij of zij lekker vindt en op precies de manier die de persoonlijke voorkeur heeft bereid.

Al zo lang de meeste mensen zich kunnen herinneren is er in vrijwel ieder gezin wel een gourmetstel aanwezig, en kennen we ook bijna allemaal wel de fonduepan. Alhoewel deze manieren van samen eten nog steeds populair zijn, willen we ook wel eens iets anders. Gelukkig is dat prima mogelijk. Ook in Azië bereiden ze graag zelf hun eigen vlees. Hun manieren van gourmetten en fonduen worden ook in Nederland steeds populairder.

Net als gourmetten: de Korean BBQ

Wij Nederlanders zijn dol op gourmetten, lekker je eigen vlees in je eigen pannetje bereiden. Kleine hapjes, snel klaar, en tussendoor gezellig bijpraten met je tafelgenoten. Een beproefd concept! In Korea doen ze iets soortgelijks, maar dan met een BBQ. Een echte Korean BBQ bevindt zich in het midden van een ronde tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Je legt hier steeds per persoon een stukje vlees op, en bereidt dit op de manier die jij het lekkerst vindt. Net als bij een gourmet dus eigenlijk.

Natuurlijk hebben we in Nederland niet allemaal een ronde tafel met een BBQ in het midden in huis. Met een beetje creativiteit, en misschien wat vaker opstaan om naar de BBQ te lopen, kom je echter een heel eind. En natuurlijk kun je ook een beetje smokkelen, en in plaats van een BBQ een grillplaat gebruiken die je in het middel van de tafel zet. Leg je hier het mooie, dungesneden vlees op dat speciaal voor Koreaanse BBQ’s gesneden wordt, in combinatie met de juiste kruiden en bijgerechten, dan boots je het effect ook heel aardig na.

Fondue op zijn Japans: Shabu Shabu

Bij Shabu Shabu denken we in Nederland massaal aan sushi, maar laat dat beeld maar snel los. In Japan heeft dit namelijk een hele andere betekenis, namelijk de Aziatische variant op onze bekende fonduepan. Hierin steek je flinterdun gesneden stukjes vlees van de hoogste kwaliteit. Dat is lekker snel klaar en een echte traktatie om vervolgens op te eten. De voorbereidingen en het materiaal, de bekende fonduepan, zijn nauwelijks anders dan we in Nederland gewend zijn. Het gaat hier vooral om het vlees dat het echte verschil maakt. Bezuinig hier niet op, en kies voor hoge kwaliteit, en maak het af met smaakmakers als sesam en soja, om de echte Japanse belevenis na te bootsen.