MENU

Alle Insta-story-koffieliefhebbers opgelet!

Gezellig in de buurtkeukens

juli 10, 2021 reageren (2) Views: 2774 Food Larissa Hendriks

De Hollandse pot op (tafel)

Een Hollandse pot op tafel, dat kunnen we nog wel eens missen aan ons ouderlijk huis. In het bruisende Amsterdam zijn we als YUPPERS al snel te vinden bij de beste burger zaakjes, culinaire hoogstaande Franse cuisines of Italiaanse delicatessen. Maar stiekem, is die Hollandse pot toch nog wel erg lekker…

Alhoewel het natuurlijk reuze gezellig is even hiervoor langs je mams te gaan, is er ook een Hollandse pot om van te genieten in Amsterdam. Moeders restaurant got you covered. Jouw stadsmama, een plek waar de beste Hollandse pot zo op tafel komt te staan met de Hollandse gastvrijheid die we herkennen. 

Vooraf een broodje

Heerlijk, vooraf even een broodje om mee te beginnen. Wij Nederlanders houden ervan, en dan met een lekkere stinkdip erbij en het begin van de avond is al geslaagd. Vervolgens is er keuze tussen een aantal soepen, salades of de carpaccio bijvoorbeeld als voorgerecht.

Wat de pot schaft

En het menu schaft zeker veel om van te genieten! Denk aan oer-Hollandse potten als hutspot, stampot met spinazie, zuurkool… Hierbij uiteraard een stukje worst, gehaktbal en spekjes. Maar er is ook een vegetarische stamppot om uit te proberen voor de liefhebbers die geen vlees eten. En als je de hele ervaring wil, kan je gaan voor de ‘Hollandse rijstschotel, een combinatie van Moeders suddervlees, hachée & stamppot met gekookt aardappeltje, rode kool, appelcompote, spek, rookworst & jus. Van alles wat dus!

Mocht je geen fan zijn van stampot, dan zit je hier ook zeker lekker. Je kan namelijk ook gaan voor de Hollandse trekkers als spareribs, kipsaté (zie de foto hieronder, met friet on the side uiteraard), lamsspiesjes, vis en uiteraard: biefstuk.

We gaan nog niet naar huis…

Nog lange niet! Nog lange niet! Wanneer het (zoals vaak in Nederland) begint te regenen, is het binnen net zo gezellig zitten als buiten. De muren hangen vol met foto’s van moeders. Echt een toeristentrekker maar ook zeker net zo leuk voor wie even toerist wil zijn in eigen stad. Geniet van de prachtige foto’s om je heen en geniet nog meer van de desserts (ofwel op z’n Hollands: de toetjes).

Probeer ze vooral allemaal uit, zijn stuk voor stuk om van te smullen. Met op de voorgrond op de foto de huisgemaakte speculaasparfait (onze favoriet), in het midden het chocolade feestje en achterin de appeltaart van Moeke.

En neem natuurlijk vooral je moeder mee!

x – Laris