MENU

Je pensioen begint vandaag!

What a beauty: Aston Martin DB9

juni 24, 2015 reageren (0) Views: 1572 Life Maarten Zethoven

Heerlijke combinatie: Habanos x Gin

Gin is dit zomerseizoen natuurlijk weer helemaal in. Want zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan in het zonnetje een gin tonic weg te drinken?  CEO van Cubacigar Tony Hoevenaars en Bart van Veen, eigenaar van Bart’s Bottles, selecteerden samen drie Habanos en vijf gin tonics voor een lekkere pairing.

“Gin wordt niet meteen met sigaren geassocieerd, maar beide passen qua smaakbeleving perfect bij elkaar. Een goed geselecteerde gin tonic verfrist het smaakpalet en overheerst het aroma van de Habano niet,” zegt Tony Hoevenaars van Cubacigar.

Bart van Veen voegt daaraan toe: “Het valt op dat het smaakpalet van Habanos en gin heel goed bij elkaar aansluiten. Zowel bij sigaren als bij gin wordt over de smaak gesproken in termen van kruidig, floraal en fruitig.”

Habanos x Gin

De pairings:

Pairing 1: Rafael Gonzalez Perlas met Loopuyt Gin en Loopuyt Tonic, gegarneerd met citroengras

De ‘Perla’ van Rafael Gonzalez is een relatief kleine Habano en biedt een minuut of twintig rookgenot. Deze milde Habano heeft een toegankelijk, relatief ingetogen karakter met toetsen van koffie, cacao en geroosterd brood.

Loopuyt Gin is een toegankelijke, fruitige en licht geparfumeerde gin. Loopuyt wordt gedistilleerd in Schiedam en voor hun perfecte gin hebben zij hun eigen tonic ontwikkeld die het karakter van de gin zoveel mogelijk tot uiting laat komen.

De garnering met citroengras geeft een fris citrus en licht kruidig aroma wat mooi aansluit bij de milde smaak van de Rafael Gonzalez Perlaz.

Pairing 2: Romeo y Julieta Short Churchill, eerste deel, met Ish Gin en Fevertree Mediterranean Tonic gegarneerd met een twist van grapefruit.

De Romeo y Julieta Short Churchill is een ‘robusto’ die, net als de andere sigaren van dit wereldberoemde merk, perfect in het midden van het Habanos-gamma is geplaatst als het om de smaakintensiteit gaat. De melange en relatief grote ringmaat geven de sigaar een aangenaam aromatisch karakter en koel mondgevoel. Deze Habano evolueert mooi: met elementen van (ceder)hout, room en specerijen in het begin. Richting het tweede en derde deel gaat het over naar meer kruidigheid met noten, peper en leder, zonder dat de sigaar heel complex wordt.

Ish gin is een klassieke London Dry waarin twee keer zoveel jeneverbes als normaal wordt gebruikt. Dit geeft hem een fruitige boost die mooi samengaat met de overige botanicals zoals engelwortel, kaneel en amandel. Ish is een gin die een hoog percentage esprit gebruikt. De esprit is het distillaat van kruiden die de smaak geeft aan de gin. Het hoge esprit gehalte geeft Ish meer body en meer kracht in een cocktail of een gin tonic. De lavendel in de mediterranen tonic vult het fruitige, licht kruidige karakter van Ish goedaan. De twist van grapefruit geeft de gin tonic de frisheid die mooi samengaat met het fruitige van de sigaar.

Ook deze Habanos en gin tonic pairing blijkt een schot in de roos. De Habano, noch de gin tonic wordt op enig moment overheersend of te complex, terwijl de milde kruidigheid van de Short Churchill prachtig harmonieert met de fruitige aroma’s van Ish Gin en de tonic.

Habano

Pairing 2.1 Romeo y Julieta Short Churchill, tweede deel, met Gin Mare & 1724 Tonic gegarneerd met basilicum

Gin Mare is een gin die typische Mediterraanse kruiden gebruikt zoals rozemarijn, tijm, basilicum en olijven. De 1724 is een zoete tonic met een zachte kinine. Deze zoetheid combineert goed met de pittigheid van de sigaar. De basilicum geeft een frisse kruidige touch. Een pairing met mooie synergiën!

 Pairing 3: Partagas Serie E No. 2, eerste deel, met 6 o’ clock gin en 6 o’clock tonic gegarneerd met citroen

Het merk Partagas komt uit het hoger segment van Habanos als het om kracht, aroma en karakter gaat. De sigaar heeft een uitzonderlijk grote ringmaat (CEPO 54) en geeft gedurende het eerste deel door de koeling nog een bepaalde frisheid met een vleugje citrus. Het tweede deel van de sigaar geeft een explosie van intense en complexe aroma’s met veel hout, aardse tonen, pure tabak, een vleugje peper, room en zoetige aroma’s. In het derde deel wordt de smaak nog voller en intenser en proef je ook nog een aroma van noten, sinaasappel en honing.

De 6 o’clock gin is een traditionele London Dry gin met een zoetige, fruitige twist door het gebruik van vers fruit en vlierbloesem. De tonic is een traditionele Britse tonic, met weinig suiker waardoor de gin goed tot zijn recht komt. De garnering met citroen geeft het drankje een frisse boost.

Deze pairing met de kruidige Partagas en de frisse 6 o’clock is de meest gewaagde uit de reeks. De frisheid van de gin tonic moet tegengas geven aan de kruidigheid van de sigaar. Dit werkt aanvankelijk ook erg goed en er ontstaat een mooie harmonie. Echter, naarmate de sigaar vordert en dus pittiger wordt, en de Gin Tonic iets verwatert, krijgt de sigaar de overhand.

Pairing 3.1: Partagas Serie E No. 2, tweede deel, met Gin Sul & Ledgers Tangerine gegarneerd met lavendel

Gin Sul is een Duitse gin met Portugese roots. De gin wordt gedistilleerd in Hamburg en de kruiden komen uit Portugal. De meest bijzondere botanical gebruikt in deze gin is de ‘rock rose’, wat een harsige, bijna rokerig aroma geeft. De Ledgers Tangerine tonic geeft op zijn beurt een zachte bitterheid. Daarnaast wordt stevia gebruikt om zoetigheid aan het drankje toe te voegen. De tangerine geeft een warm citrus aroma en de garnering met lavendel biedt een extra dimensie in bloemig aroma’s.

Om de volle, krachtige smaak van het tweede deel van de Partagas sigaar te kunnen matchen hebben we gekozen voor de meest krachtige gin, samen met een uitgesproken tonic. Onze ervaring is positief. De pairing is harmonieus zowel in kracht als in smaakprofielen, met een complexiteit die echter vooral door ‘gevorderden’ zal worden gewaardeerd.

ENJOY! 

Tags: , ,