MENU

Op stedentrip naar Lissabon

Stap het vliegtuig in met compressiekousen

maart 21, 2022 Reageren (1) Views: 3457 Travel Larissa Hendriks

WOW, hier wil je heen in Porto

Porto, bij wie heeft deze stad niet het hart gestolen na een citytrip? De stad zelf heeft al zoveel moois te bieden, maar nu is er meer: WOW (World Of Wine). Een nieuwe must-see & experience waar je Porto weer opnieuw kan beleven.

In de zomer van 2020 is de World Of Wine geopend voor bezoekers. Sindsdien bleef het groeien en inmiddels kan je je er zo twee dagen vermaken. Met 7 unieke ervaringen, 12 cafés en restaurants en een wijnschool. In dit artikel krijg je alvast een kijkje in WOW!

Back to Wine School!

Ken je dat moment? De ober komt aan met de bestelde fles wijn en het is deze keer aan jou om deze te proeven. De hele tafel inclusief de ober kijkt hoe jij een slok neemt. Misschien wals je even met het glas, want zo hoort dat toch? Echt zeker weet je het niet, dus dit is altijd maar een heel ongemakkelijk moment. Tijd om daar verandering in te brengen!

De Wine School is dé plek om eindelijk je kennis op te doen. In een paar uurtjes weet je hoe je de volgende keer wijn op de juiste manier proeft in een restaurant én welke soort wijn bij jouw smaak past. We geven je alvast een hele kleine minicursus, een sneakpeak van een gedeelte uit de workshop. Maar natuurlijk leer je het allemaal pas echt in het klaslokaal.

Hoe proef je wijn? Kijken, ruiken, walsen, ruiken, proeven. Dat is de juiste volgorde. Doe je dit, dan sta je hoe dan ook niet voor lul in het restaurant. Maar wil je echt weten of het een goede wijn voor jou is? Dan zijn er vier elementen om rekening mee te houden: de zuurgraad (acidity), zoetheid (sweetness), tannine (tannin) en body. In de cursus ga je elk element af en leer je welke verhoudingen voor jou het best smaken. Met de zuurgraad door middel van citroen, de zoetheid door middel van suiker, tannine door middel van de schil van de druif en body door middel van volle melk en magere melk. Super leerzaam, ervaar het zelf!

 

Naast wijn leren proeven en onderzoeken wat jouw smaak is, leer je ook over de Portugese wijnstreken. Erg interessant! De wijnschool biedt cursussen aan op drie verschillende niveaus. Dus mocht je al de basis onder de knie hebben, dan kan je kiezen voor een cursus voor gevorderden. Zo kan je ervoor kiezen meer over portwijn te weten te komen. Of kan je kiezen voor extra kennis over de Portugese wijngebieden.

Musea waar je wél heen wil

Je bent in Portugal dus je wil ook genieten van een zonnetje en drankje op het terras, in plaats van een museum te bezoeken. Maar geloof ons: dit wil je niet missen. Deze musea zijn anno 2022. Om elke hoek wacht je een nieuwe verrassing, interactie of bewondering. We geven je even een voorproefje per museum.

What the kurk!

Je kent de kurk misschien alleen als dop voor de wijn, maar wist je dat dit materiaal zo sterk en veelzijdig is dat het zelfs gebruikt wordt in de moderne lucht- en ruimtevaarttechnologie? Surfplanken, tassen, padel rackets, sandalen, stoelen, kleding… Je kan het zo gek niet bedenken of het kan worden gemaakt van kurk. Het materiaal is ook nog eens heel gunstig aangezien het ontzettend sterk is, maar wel licht van gewicht. Portugal is ’s werelds grootste producent van deze natuurlijke grondstof en neemt meer dan 50% van de totale productie voor eigen rekening. Je leert er op een interactieve manier van alles over in ‘Planet Cork’, het kruk museum in World of Wine.

 

Alvast een eerste lesje ‘kurk’: dit veelzijdige, sterke materiaal komt van de kurkeik, welke voornamelijk in het zuiden van Portugal wordt verbouwd. Deze eik groeit wel 25 jaar voordat deze ontschorst kan worden, vervolgens duurt het telkens weer 9 jaar voordat de volgende laag klaar is om te schorsen. Eigenlijk een heel kostbaar product dus! En toch kan je in dit speciale museum ook voor 1 euro je eigen kurk laten branden met de naam van je geliefde, vrienden of een speciale kleine boodschap.

Een museum vol wijn, daar is het pas fijn

Voor zowel occasional wijndrinkers als wijnfanaten is The Wine Experience leuk om te bezoeken. Je gaat op een ontdekkingsreis van druif tot wijn. Het is bijzonder om te ontdekken hoeveel werk en passie er eigenlijk in zo’n fles zit. Omgeving, klimaat en druivensoorten hebben al een bepalende invloed op de uiteindelijke wijn.

In dit museum leer je ook welke wijn bij jou past. Via een digitaal scherm voer je in wat jouw smaak is (denk aan wit of rood, welk diner bij je past, welk dessert…), en vervolgens komt hier jouw persoonlijke match met een druivensoort uit. Zie het schilderij hieronder als een van de voorbeelden waar je mee gematcht kan worden. Superleuk gedaan! En ook in dit museum mag je alles aanraken en foto’s mee maken. Achteraf is er een kleine wijn proeverij te doen om nog meer te leren, mocht je geen tijd hebben voor de wijnschool.

 

Influenced by The Pink Palace

En tot slot: het influencer museum met rosé proeverijen: The Pink Palace. Dit museum is vergelijkbaar met Wondr of The Upside Down in Amsterdam. Alleen hier is elke kamer gelinkt aan een rosé wijn, welke je (gelukkig) ook mag proeven. Stiekem dus nog een stuk leuker dan de soortgelijke musea in Nederland. Want zeg nou zelf, alles is toch leuker met een lekker glaasje rosé in je handen.

 

Laat alles bezinken onder culinair genot

Zoveel geleerd, zoveel gelopen en zoveel gezien. Geef het allemaal een plekje bij een van de restaurants die zich ook in WOW bevinden. Voor de visliefhebbers is de Golden Catch een place to be, en vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Steakhouse 1828.

It’s a Golden Catch

Vis smaakt zoveel lekkerder in Portugal, niet gek ook, want alles is supervers. Wat geserveerd wordt is de nacht ervoor nog gevangen. Met zoveel diverse vis op de kaart is het nog lastig kiezen. Maar gelukkig is delen ook een optie. Zowel voor de starters als voor het hoofdgerecht zijn de octopus en tonijn gerechten de aanraders vanuit ons.

Take us back to 1828

Elke echte vleesliefhebber zal hier warm van worden. Wanneer je aanschuift komt de ober aan je tafel met alle stukken vlees die het restaurant te bieden heeft. Veel kennis hoef je zelf niet te hebben, want ze kunnen je er alles over vertellen. Zo weet je precies van welk stuk je het meest zal genieten. Bewonderenswaardig! Naast een perfecte steak ben je ook een culinaire ervaring rijker en heb je een prachtig uitzicht op de Douro rivier en de oude stad van Porto. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dessert… Hier willen we weer heen, take us back!

 

De zoete verleiding van WOW

In The Chocolate Story (nog een museum in WOW) voel je je net Sjakie uit de chocoladefabriek. Achter glas zie je hoe de chocolade gemaakt wordt. De productie wordt geleid door meester-chocolatier Pedro Araújo, die voor zijn recepten de halve wereld afreist. Het eigen chocolademerk van World of Wine is Vinte Vinte en heeft in het allereerste jaar van haar bestaan al vier prijzen gewonnen. En deze kan je proeven, door een workshop ‘Chocolate tasting’ mee te doen. Dat willen we natuurlijk wel! Een persoonlijke favoriet: de dark milk chocolate 45% uit Venezuela.

Leuk weetje over Vinte Vinte; de naam betekent “twintig twintig” en verwijst naar de geografische ligging van de cacaogordel – 20 graden ten noorden en 20 graden ten zuiden van de evenaar.

Hebben we jou in de verleiding gebracht een bezoekje te brengen aan WOW in Porto? Dan hebben we ook nog een verblijfstip voor je! Naast WOW ligt namelijk The Yeatman Hotel. Een klassiek hotel waar je voor altijd wil verblijven. Met het adembenemende uitzicht over de Douro rivier en het historische centrum van Porto kom jij eindelijk tot de rust die je zocht. Daarnaast is WOW vanaf het hotel zo’n 5 minuten lopen. The Yeatman is dan ook ambassadeur van de beste wijnproducenten in Portugal en in het gehele hotel vind je de passie voor wijn terug. Per kamer hebben zelfs verschillende wijnproducenten hun stempel gezet in de vorm van een toevoeging in het interieur van de kamer.