MENU

Een nachtje weg in eigen stad: INK Hotel

Roadtrippen door Portugal – deel 1

mei 24, 2022 reageren (3) Views: 5019 Food, Travel Larissa Hendriks

Traditioneel Maltees koken op Gozo eiland

Wil je de traditionele keuken ontdekken? Trek dan een schort aan met Gastro Gozo in het restaurant Maldonado Bistro op het eilandje Gozo. Met een ferry vaar je in een kwartiertje van Malta naar dit prachtige eiland. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan en je voelt direct de oase van rust als je voet zet op het eiland…

Naast de grotten en natuurgebieden die hier de moeite waard zijn te bezoeken, bruist het stadje van cultuur. En bij restaurant Maldonado Bistro kan je de cultuur dus ook proeven… Zij halen namelijk de ingrediënten voor hun gerechten van de lokale slager en groenteboer om de hoek. Ga met Gastro Gozo mee op een culinair avontuur.

Machtig lekker

De traditionele Maltese gerechten zijn erg machtig, maar wel ontzettend lekker. De Pastizzi tal-Gobon bijvoorbeeld, wordt gemaakt van een soort bladerdeeg wat erg knapperig uit de oven komt. Het deeg en alle overige voorbereiding was al gedaan, wat de kookcursus erg vlot en prettig maakte. Zo konden we in twee uur wel vier verschillende gerechten maken, een korte wandeling langs de marktjes maken om verse ingrediënten te halen én een lokaal gebrouwen koffietje doen op het terras.

Tijdens de deze traditionele kookcursus hebben we de volgende vier gerechten bereid: Bigilla (bonendip), Pastizzi tal-Gobon (cheesecake zoals je ‘m niet gewend bent), Ftira ta’ l-Ancova (ansjovis plaat pizza, wat ook zonder ansjovis kan) en Qubbajt tal-Lewz u l-Lumi (korter gezegd: nougat). De tip van de chef is om altijd te beginnen met het dessert. “Get that out of the way!” En dus begonnen we met de bereiding van de nougat.

Met de boodschappentas door het stadje

Vervolgens was het tijd om verse ingrediënten uit het stadje te halen. We kwamen bij de lokale slager om de hoek en een lokale groenteman wie nog dezelfde ochtend vers de kaas had bereid. Verser kan niet! En dat was ook te proeven. Het ging om een geitenkaas, maar zo zacht dat je je afvraagt of het wel geitenkaas is. Wij zijn ‘m namelijk erg kruimelig gewend en deze was nog helemaal compact… Daar konden we mooi mee aan de slag!

En natuurlijk gaan we hier nu niet de geheime recepten verklappen… Gedurende de middag leer je zelf hoe je het maken moet, en mag je wel de recepten mee naar huis nemen. Kan je jouw vrienden thuis nog eens verrassen met een echte Maltese avond. Van een bonendip als starter, hartige bladerdeeg ‘cheesecake’ als voorgerecht, Maltese plaatpizza als hoofdgerecht en een frisse verse nougat als dessert.