MENU

Traditioneel Maltees koken op Gozo eiland

Meer dan 76% van de Nederlandse LGBTQ+ reizigers heeft...

juni 12, 2022 reageren (5) Views: 3779 Travel Larissa Hendriks

Roadtrippen door Portugal – deel 1

POV: je wil een prachtige veelzijdige roadtrip maken, met zowel gezellige stadsbezoeken als prachtige natuur en stranden. En het liefst ook nog met een lekker zonnetje. Waar ga je dan heen? Portugal!

Wij maakten een prachtige roadtrip en nemen je in dit artikel mee door het eerste gedeelte van de reis. Via Booking.com boekten we de auto welke we makkelijk op Lissabon Airport op konden halen en weer terug konden brengen bij Faro Airport. Want jawel, bij Booking.com kan je ook auto’s huren! In totaal heb je aan anderhalve tank genoeg voor deze gehele route.

Stop 1: Lissabon

Vanuit Amsterdam vlogen we naar Lissabon toe. Hier konden we onze huurauto ophalen welke we via Booking.com geboekt hadden. Bij Hertz werd gevraagd of we een Full Insurance erbij wilden hebben en gelukkig hebben we hiervoor gekozen. Het kost ongeveer 30 euro per dag, maar zo ben je wel helemaal verzekerd. Zo ga je met een gerust hart over de steen en hobbelige zandwegen heen die in deze route zitten.

Ramada by Wyndham Lisbon

Het eerste hotel was zo’n 10 minuutjes rijden: Ramada by Wyndham Lisbon. Gelukkig was het hotel voorzien van een parkeergarage en konden we de auto dus makkelijk kwijt. Eenmaal ingecheckt konden we met de lift door naar de hoogste verdieping en werden in de kamer verwelkomd door een adembenemend uitzicht. En achteraf gezien, was dit nog maar het begin van de prachtige uitzichten die ons te wachten stonden.

Het Ramada hotel is superfijn gelegen. Je bevindt je niet in de drukte van de stad, maar bent wel met een taxi of het openbaar vervoer in 10 minuten in het centrum. Dan kan je met een goede nachtrust vol energie de stad gaan verkennen. Maar wel na een goed uitgebreid ontbijt natuurlijk! Het ontbijtbuffet is goed en divers waardoor je zo van je ontbijt een brunch maakt. Klaar om Lissabon in te gaan!

Klassieke cocktails op een klassieke plek 

Om Lissabon op een heerlijke manier af te sluiten zit je goed bij Restaurant Palácio Chiado. De binnenkomst is al een speciale ervaring. Het is alsof je een klassieke kerk binnenloopt, maar tegelijkertijd voelt dit plekje helemaal hip. In het midden van de eerste eetzaal hangt een gouden leeuw aan het plafond, iconisch voor dit restaurant. Schuif aan en start met een signature cocktail. Aanraders: Oh My Sweet Passion & Green Lantern.

Het restaurant heeft wel vier verschillende eetruimtes, allemaal met hun eigen charme. Je kan zelfs in het raam op een klein balkonnetje dineren. Het ene plekje is meer romantisch, andere plekje meer voor vrienden en achterin is de zaal voor groepen. Met wie je ook bent, het diner is genieten geblazen. Als voorgerecht waren we vooral fan van de garnalen en als hoofdgerecht konden we niet genoeg krijgen van de risotto met wederom verse gegrilde garnaal. Heb je nog plek? Dan is de ‘Crispy Vanilla’ als dessert echt een aanrader.

Stop 2: Setúbal

Een veelbelovende volgende stop! We hadden al mooie verhalen over dit plekje gehoord, en de verhalen bleken werkelijkheid. Het stadje is net een sprookje. Helaas hadden we niet genoeg tijd om ook nog met de ferry naar het zandstrand te gaan, maar hiervoor komen we zeker nog een keertje terug!

Ons verblijf ‘Marina Blue’ werd gerund door een ontzettend liefelijk koppel. Helaas hebben zij de accommodatie per heden verkocht, maar zijn er gelukkig vrij zeker van dat de charme van dit verblijf behouden blijft. De inrichting is namelijk onwijs leuk, met oog voor detail. Het is net alsof je echt in een scheepshut verblijft (maar dan is het een grote kamer, met badkamer, balkon en heerlijke bedden). Bij ontvangst kregen we zelfs flessenpost en een fles wijn als warm welkom. Het koppel zal een nieuw avontuur aangaan rondom de Douro rivier, we zijn benieuwd naar hun volgende accommodatie…

Hopelijk verzorgen zij daar ook hun gezellig gedekte ontbijtjes, met een ander mooi uitzicht. Je kan wel zeggen dat Nuno & Sílvia goed voor hun gasten zorgen.

 

Culinair pareltje

Mocht je wel naar het zandstrand willen dan vind je de ferry voor de deur van het verblijf. Ook caféetjes en restaurants zijn op loopafstand op te zoeken. Wij liepen door naar Taberno Do Largo. En we raden je aan hetzelfde te doen (na een korte stop bij de prachtige poort). Taberno Do Largo is namelijk van de hele route een van de twee beste restaurants waar we gegeten hebben.

De eigenaar, Gaiveu, is een ontzettend vriendelijke man en kan als de beste recepten op de kaart zetten. Zijn cuttlefish en octopus salade als voorgerechten zijn pas het begin en smaken al top. De octopus salade heeft een soort olie-limoen dressing, waarvan ik graag het geheime recept zou willen hebben.

En dan het hoofdgerecht: ‘Pregos’ op ‘Bolo do Caco’-brood (amazing) en dan de verse tonijn steak variant met gebakken uien. Dit. Moet. Je. Proeven. We komen alleen al hiervoor nog eens terug naar Setúbal, en meer kunnen we er niet over zeggen. Vooral zelf proeven! En als je dan nog plek over hebt, is de pudding vanuit het familierecept een goede afsluiter.

Stop 3: Santiago do Cacém 

Bij deze volgende stop verbleven we op de plek waar we het meest naar uit hebben gekeken: Reserva Alecrim, Eco Suites Resort. Dit is next level glamping. Een prachtige omgeving waarvan het uitzicht je altijd, elke dag, elk moment zal verblijden. Vanaf deze plek is het makkelijk om in de relax-modus te stappen. Haast en stress, dat bestaat hier niet. Er is tijd voor alles, en zo ook voor het luieren bij het zwembad (een infinity pool!).

Je bent in ‘the middle of nowhere’ en geloof ons maar, je wil hier ook niet meer weg. Maar ondanks de afgelegen plek ben je in 10 minuten op een paar leuke plekjes als de ‘black pig gin’ slijterij (mocht je van gin houden), Badoca Safari Park en lokale restaurantjes. Na zo’n 10 minuten rijden ben je bij het Badoca Safari Park. Vooral met kinderen is het zeker een aanrader. Je loopt door de papegaaien heen en kan zelfs giraffen, zebra’s, struisvogels, buffels en nog meer dieren spotten als je meegaat met het safari treintje.

Je kan op deze prachtige plek verblijven in een ultra luxe ‘tent’. Je kan het eigenlijk haast geen tent meer noemen, en daarom noemen ze het ook een ‘dome’. Met een geheel luxe badkamer, hemels tweepersoonsbed (en nog twee bedden boven de badkamer), een volledig ingericht keukentje, eettafel, kledingkast en tuinstoelen voor het uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt. Hier kan je blijven zitten tot de zon ondergaat en genieten van een sterrenhemel onder het genot van een goed wijntje.

Wij zaten in een panoramische dome, waaruit je een panoramisch (de naam zegt het eigenlijk al) uitzicht hebt vanuit je bed. Opstaan was nog nooit zo lekker als nu, wakker worden kan niet lang genoeg duren!

  

Geleerd van z’n oma

Begin je trek te krijgen, dan kan je op het terrein zelf terecht bij Country Pizza Bar. Dit is het restaurant op het resort bij het zwembad. Nu denk je misschien; zal wel simpel pizza zijn. Maar dat is het zeker niet. Hier wordt met passie gewerkt. Iedereen mag hier dan ook komen werken met een passie voor de horeca, al heb je geen ervaring en een totaal andere achtergrond. Zo’n relaxte sfeer maakt dat je je hier meteen op je gemak voelt.

Alex maakt de beste cocktails en als je echt goed verrast wil worden, vraag dan een cocktail die niet op de kaart staat. Iets met gebrande kaneel, dan weet ‘ie het wel. In de keuken staat Fred, de man van Beatriz. Zij runnen samen dit plekje. Wederom: een heerlijk koppel! Fred moest vroeger als jong jochie zijn oma helpen bij het maken van deeg als hij stout was geweest. Zo heeft hij goed geleerd hoe hij met deeg om moet gaan. Hierdoor is hij gaan experimenteren en kan fantastische creaties maken met deeg. Not your average pizza, maar met een heerlijke twist! Ook de bruschetta met geitenkaas en druiven was een favoriet van deze avond.

Traditioneel dineren

Op zo’n 10 minuten rijden vind je ook een heel lokaal restaurantje: Restaurante Solar dos Leitões. Dit is ook zeker een bezoek waard! Al helemaal als je de échte lokale smaken van Portugal wil proeven. Fabio kan je hier alles over vertellen. Er wordt hier veel waarde gehecht aan tradities en zo gaan de recepten al jaren mee in de familie. Het restaurant staat vooral bekend om hun varken. Iedereen komt hier terug voor de ‘black pig’. Zeker het proberen waard!

Maar vergeet niet te beginnen met een traditionele soep: ‘Açorda de alho’. Een broodsoep met lekker veel knoflook en als topping kabbeljauw en een gepocheerd ei (waarvan het eigeel gestold is, want de grootouders maakten dat ook zo). Fantastisch, zo simpel, en zo ontzettend lekker.

 

To be continued…