MENU

_En Hierom Is Filmen Met 70mm Het Beste!

_Amsterdam Light Festival

november 30, 2015 Reageren (1) Views: 1162 Life Redactie BLVD

_5x Je Excuses Aanbieden Als Een Man

In het leven zal je vroeg of laat fouten maken. Fouten die kunnen verschillen qua grootte, zo kan het zijn dat je een bepaalde keuze hebt gemaakt waarvan je verstand zei dat het goed was, maar het gevoel uiteindelijk won. Zo kan het zijn dat je een fout hebt gemaakt in je carrière door bijv. een bepaalde opdracht afgewezen te hebben of kan je relationeel ook in de fout zijn gegaan. Gevoelens voor iemand ontwikkelen of met iemand zoenen terwijl je thuis een vriendin hebt. Het kan niet, het had niet mogen gebeuren en je hebt spijt. Je toont berouw en zou willen dat je de tijd kan terugkeren. Dit kan niet. Never. Dus je moet leren leven met je keuze én moet spijt betuigen…als een man.

Excuses maken zijn geen teken van slapte of zwakte, neen… het maken van je excuses is een gebaar van kracht. Je durft je ego opzij te zetten, de fouten die je hebt gemaakt toe te geven én je verontschuldigt jezelf voor je acties. En op die manier moet het ook gaan.

1. Bied je excuses op tijd aan
Iemand heeft er niets aan als hij of zij niet direct de gewenste excuses krijgt aangeboden. De aangerichte damage is dan al gedaan en het is jouw verantwoordelijkheid om daarvoor op te draaien. Zodra je “door” hebt dat er een fout is gemaakt moet je het niet over laten waaien of verbergen. Man up!

2. Bied geen excuses aan als ze niet zijn gemeend
Degene die de dupe is van jouw daden heeft het recht op gemeende excuses. Maak deze dan ook niet om een ruzie te voorkomen als ze niet zijn gemeend. Wees eerlijk over je daden. Oprechtheid valt niet te faken.

Screen Shot 2015-11-30 at 12.47.06 PM

3. ‘Ik, ik, ik’ 
Jij hebt de fout gemaakt, jij moet je excuses aanbieden. Praat in de ik-vorm als je je verontschuldigt. Als jij vanuit jezelf praat kan de ander zich beter verplaatsen in jouw gevoel en zo ook zien hoe jij het moment hebt ervaren.

4. Leef met je fout, verwacht niets
Ook al zou je graag willen dat de ander je vergeeft. Het ligt niet meer in jouw macht of het daadwerkelijk goed komt. Je moet bereid zijn om te accepteren dat het ook anders dan jij wil kan uitvallen.

5. Controleer jouw emoties
Degene aan wie jij je excuses wil aanbieden zal jouw verhaal niet onafhankelijk kunnen aanhoren als jij je eigen emoties niet op een rijtje hebt. Get your shit together, want in het moment kan je zinnen uitspreken die je in stabielere modus anders had uitgesproken. Hou emoties buiten spel, kijk nuchter naar de situatie.

Say sorry

Als je eenmaal de moed verzameld hebt om eerlijk te zijn ben je al een stap verder. Sterkte met excuseren.

Mistakes are almost always of a sacred nature. Never try to correct them. On the contrary: rationalize them, understand them thoroughly. After that, it will be possible for you to sublimate them. – Salvador Dali

Tags: ,

One Response to _5x Je Excuses Aanbieden Als Een Man

  1. […] op zakelijk gebied? Woorden die je zei die je eigenlijk niet meende? Acties die niet handig waren? Bied je excuses aan én ga door. Luister én communiceer. Zo verbeter je jezelf en leer je van je […]