MENU

_Ladies and Gentlemen: De nieuwe Aston Martin Vulcan

_De dag van de Michelin-sterren

december 7, 2015 reageren (0) Views: 1812 Life Redactie BLVD

Dom Pérignon Vintage 2006 END OF YEAR Limited Edition

 “Dom Pérignon Vintage 2006 heeft een nadrukkelijke aanwezigheid in de ruimte. Zo nadrukkelijk dat het ontwapenend is; haar aanwezigheid is driedimensionaal.”

Richard Geoffroy, keldermeester van Dom Pérignon.

Vorige week donderdag was BLVD Man te gast in de Vondelkerk alwaar we een hoogstaand gezelschap een visueel én heerlijk diner voorgeschoteld kregen. Ter ere vanan het ontstaan van de eerste plénitude van Dom Pérignon Vintage 2006 hebben zangeres Björk en visueel kunstenaar Chris Cunningham samen een Limited Edition set ontworpen. Zij lieten zich hierbij inspireren door het moment waarop de Dom Pérignon vintage 2006 voor het eerst de kelders verlaat en het licht ziet.

 Dat het een speciale fles betreft moge duidelijk zijn. Bij de End of Year Limited Edition is een schijnende lichtstraal in felgroen licht die van bovenaf op de fles Blanc schijnt. Zo lijkt het -als je de Dom in je hand hebt- dat de stralen dwars door het glas schijnen. Hierbij ontstaat een krachtig én haast sensationeel gevoel wanneer de Dom Pérignon Vintage 2006 wordt gedronken.

“In de geest van de creatieve kracht die Dom Pierre Pérignon inspireerde om zijn wijn verder te ontwikkelen, trekt Dom Pérignon veelzijdige persoonlijkheden uit de wereld van de beeldende kunst, design en podiumkunst aan. Een wederzijdse bewondering en gedeelde waarden van schoonheid, integriteit en excellentie voeden deze samenwerkingen op een natuurlijke en authentieke wijze. De resultaten zijn steeds zowel indrukwekkend als betekenisvol.”

image002

 

DOM PERIGNON VINTAGE 2006

Het jaar 2006 was, klimatologisch gezien, dramatisch, misschien wel bizar. In ieder geval uitzonderlijk onregelmatig. Er waren perioden met verzengende hitte en grote droogte, terwijl het hartje zomer ook koud en nat is geweest. De bloei, groei en rijping van de druiven verliep met horten en stoten. In juli hadden we een hittegolf, maar in augustus vertraagde alles enorm door abnormaal koud en nat weer. Maar zoals we weten, draait het om de laatste paar weken vóór de oogst en in september was het gewoon hoog zomer. Kort en goed, september heeft 2006 uiteindelijk tot een groot Dom Pérignon-jaar gemaakt.

Het gebeurt – gelukkig – vaker in Champagne dat aan het eind van het rijpingsseizoen alles ten goede keert. Maar 2006 was toch uniek vanwege de late, lange en heerlijke warmteperiode in september. Het resulteerde in gezonde en opmerkelijk mooi gerijpte druiven. Achteraf kunnen we stellen dat het allemaal heel simpel is. In Champagne moeten we geduldig zijn en vertrouwen hebben, opdat we op het ideale moment de oogst binnenhalen. Maar weet dat het in 2006, zoals eigenlijk in alle jaren, weer o zo spannend is geweest. Na een oogst die op 11 september begon en bijna vier weken duurde – een van de langst durende ooit – konden we een zucht van verlichting slaken. En nu, negen jaar later, zijn we trots op en gelukkig met een grandioos pronkjuweel: Dom Pérignon Vintage 2006.

Dom Pérignon Vintage 2006 heeft een bleke kleur en we zien ontelbare minuscule belletjes als parelsnoeren in het glas omhoog wervelen.

De neus is puur, luchtig en verfrissend. De eerste impressies zijn die van lentebloesem en wit fruit, maar vervolgens biedt het bouquet ook gedroogd fruit, vers hooi, toast, brioche en zoethout. Kortom, een brede waaier aan stimulerende aroma-indrukken.

In de mond ontvouwt de rijkdom van de wijn zich onmiddellijk. Hij heeft structuur en is sappig, zelfs zacht. Vervolgens blijkt de smaak breed en diep met een mooie complexiteit. Het mondgevoel is levendig en tegelijk zijdezacht. De finale bezit een fijn bittertje  met op de achtergrond ook een licht mineraal zilte toon.

De Dom Pérignon Limited Edition van Björk en Chris Cunningham is vanaf november te koop bij de betere slijterijen en wijnspeciaalzaken. Prijzen: Dom Pérignon Blanc Limited Edition by Björk en Chris Cunningham € 175,50 en Dom Pérignon Rosé Limited Edition by Björk en Chris Cunningham € 343,50

www.domperignon.com

 

Tags:

Comments are closed.