MENU

Bandit9’s ‘Ava’ is jouw motor voor het weekend

Instagram modellen uit de kleren voor ‘Treats!’ Magazine Issue...

december 14, 2015 reageren (0) Views: 1440 Life Redactie BLVD

BLVD bezocht De Illuminade

Onlangs plaatsten wij op BLVD een artikel over de vaarroute van Amsterdam Light Festival. Natuurlijk laten we de wandelliefhebbers onder jullie niet in de steek, en hebben we ook nog even de wandelroute Illuminade gelopen. Deze route leidt de bezoeker langs meer dan 20 lichtkunstwerken die variëren van prachtige projecties op historische gebouwen tot oneindige lichttunnels. De kunstwerken staan verspreid over de Weesper- en Plantagebuurt en de route begint bij Amstel 3 of in het Festivalhart (de Hoftuin). De keuze is aan jou of je de installaties op eigen houtje komt bewonderen, of je liever laat leiden door een gids. Hieronder geven we alvast een indruk van een aantal pareltjes van de Illuminade.

Birds Fly Around With You
De lichtinstallatie van de Japanse kunstenaar Masamichi Shimada staat midden in de Hoftuin. Birds Fly Around With You is gebaseerd op de zoötroop, één van de eerste apparaten waarmee bewegende beelden werden getoond. Uit stilstaande afbeeldingen wordt een illusie van beweging gegeven, in dit geval van vliegende vogels. De installatie wordt door de bezoekers zelf in werking gezet. Hoe meer toeschouwers er in de tuin staan, hoe meer vogels er oplichten. Shimada stelt dat wanneer vogels wegtrekken, zij anderen tegenkomen waarmee ze vrienden kunnen worden.

ALF - Vogels

A Tale of Two Cities
De titel van het kunstwerk A Tale of Two Cities is afkomstig van het gelijknamige boek van Charles Dickens. De eerste zin uit dit boek “It was the best of times, it was the worst of times,” verwijst naar de roerige tijden rond de Franse revolutie, maar past ook bij het Europa van nu. Het kunstwerk beeldt twee steden af die op elkaar reageren. Ze lijken zowel met elkaar te botsen als in elkaar op te gaan. Hoewel kunstenaars Vendel & De Wolf met deze installatie verwijzen naar de problemen rondom Griekenland, zijn hier langzamerhand steeds meer betekenissen bijgekomen door recente gebeurtenissen in Europa.

ALF - steden

Friendala
De mandala is een symbool dat zijn wortels heeft in het oude India, maar sindsdien in vele culturen terugkomt. Het staat voor oneindigheid, integratie en eenheid; begrippen die symbool kunnen staan voor vriendschappen. Op het voetgangersbruggetje is de ene helft van de mandala afgebeeld, en de reflectie in het water maakt de mandala tot een geheel. De mandala wordt vaak gebruikt voor meditatie en geeft op deze manier een moment van rust. Kunstenaars Macarena Meza en Daniela Orellana hopen dan ook dat de toeschouwers iets van de harmonie en vrede van het kunstwerk meenemen naar huis.

ALF - Mandala 2

Melody Dots 21
Het kunstwerk Melody Dots 21 van Yoko Seyama is een samenspel van verschillende kunsten. Licht, wind en geluid (door componist Dirk Haubrich) komen met elkaar samen tot een kleurrijk geheel waar je niet zomaar even voorbij loopt. De connectie met het thema vriendschap vinden we niet alleen in dit samenspel, maar ook in de bewegende stipjes. Seyama stelt dat de stippen die dansen op het scherm elkaar vinden, soms in elkaar opgaan en dan weer hun eigen weg gaan.

ALF - spiegels

Tot en met 3 januari 2016 is de Illuminade vrij toegankelijk voor elke bezoeker, en de kunstwerken zijn van 17.00-22.00 verlicht.

Klik hier voor meer informatie over vaarroute Water Colors.

Tags: , , , ,