MENU

9x Romantische uitjes om cadeau te doen

Alle ‘LOVE’ Magazine Advent Calendar Ladies op een rij

december 22, 2015 reageren (0) Views: 1416 Life Redactie BLVD

Voorgerechtjes voor mannen (kerst)

Mannen die de weg weten in de keuken zijn meestal ook goed onder de lakens… Althans, zo redeneert het vrouwelijke geslacht. “Mannen die een mes kunnen vasthouden…” Etc. etc. Bottom line: vrouwen hebben een zwak voor mannen die kunnen koken. Nu zijn wij bij BLVD de beroerdste niet én geven we meerdere malen per week tips waar jij bijv. het meest romantisch kan dineren, welke restaurants trending zijn in Amsterdam en welk restaurant onlangs Michelin-sterren erbij heeft gekregen. Toch schrijven we niet vaak over onze eigen kookskills, tijd om daar verandering in te brengen. 

Zo net voor de feestdagen wordt het vaak de verantwoordelijkheid voor de mannen om ook mee te helpen in de keuken. Wij hebben een paar gemakkelijke, maar overheerlijke voorgerechten (die eenvoudig te bereiden zijn) voor je opgesteld:

_ Verleid je gasten met een eend met romige portsaus  

Laat de eendenborstfilet op kamertemperatuur komen. Kook de port in een steelpan op hoog vuur tot de helft in. Voeg de fond toe en breng aan de kook. Voeg de tijm en de peperkorrels toe en laat nog 15 min. inkoken, zodat de saus dikker wordt. Schenk de slagroom erbij en laat nog 5 min. inkoken. Maak met een scherp mes sneetjes in het vet van de eendenborst en bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan en leg het vlees met het vet naar beneden in de pan. Bak 5 min. op laag vuur, keer niet. Giet het vet af en bak het vlees nog 1 min. op hoog vuur zodat het vel goudbruin en knapperig wordt.

Keer om en bak nog 4 min. Schenk de rest van het vet uit de pan. Schenk de portsaus door een zeef in een pan en breng aan de kook. Snijd de eend in plakjes, verdeel over borden schep de saus erover.

duck

_ Toon je mannelijkheid met een gevulde rosbief met kastanje-champignons

Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de kruiden en snijd fijn. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de champignons, ui en knoflook 2 min. Voeg de kruiden toe en bak 3 min. mee tot al het vocht is verdampt. Neem de helft uit de pan en laat afkoelen op een bord. Zet het vuur uit en bewaar de rest in de pan. Snijd de rosbief in de lengte in tot 2/3. Klap het vlees open en snijd aan beide zijden voor de helft in. Nu kun je het vlees uitleggen tot een lange lap. Bestrooi met de helft van de lemon pepper en eventueel zout. Verdeel het paddenstoelenmengsel over het vlees en rol stevig op. Bind vast met 5 stukjes keukentouw. Bestrooi de buitenkant met de rest van de lemon pepper en eventueel zout. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de rollade in 3 min. rondom bruin.

Neem het vlees uit de pan en leg in de ovenschaal, steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en stel in op 50 °C (rood). Bak het vlees in ca. 20 min. in de oven tot het vlees de ingestelde kerntemperatuur heeft bereikt. Neem het vlees uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Voeg ondertussen de fond toe aan de koekenpan met champignons en breng aan de kook. Laat de saus 5 min. zachtjes koken. Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus.

rosbief


_Jouw veelzijdigheid in de keuken door te kiezen voor Grissini zorgt voor rode oortjes aan tafel

Leg de zalm, ribroast of yorkham en rauwe ham op een grote schaal. Zet de courgettelinten, artisjokdip en aioli in kommetjes erbij. Zet de grissini op tafel. Zo kan iedereen zijn eigen grissini dippen en omwikkelen met iets lekkers naar keuze.

Grissini

_Ben je zelf de bossen ingegaan om te jagen op wild? Een hertenbiefstuk met cranberry’s

 Breng de cranberry’s met 100 ml water en het citroensap op laag vuur aan de kook. Laat het 20 min. zachtjes koken en voeg de basterdsuiker toe. Laat nog 5 min. koken tot alle suiker is opgenomen en u een mooi dik mengsel hebt. Neem de hertenbiefstukken ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verhit de boter en de olie in een koekenpan. Bak de hertenbiefstukken 4 min., keer halverwege. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over 4 borden en schep er de cranberrycompote bij. Serveer direct. Lekker met aardappel-knolselderijpuree met walnoot (bak 450 g).

cranberry

_Jouw internationaliteit zal geprezen worden door de genodigden. Loempia met sint-jakobsschelpen 

Roer een dipsaus van de oestersaus, de sherry, een derde van de gember, 1 el sojasaus, 1 el water, het citroensap en de peper. Verhit een wok en laat deze goed heet worden. Voeg 3 el olie toe en roerbak de stukjes sint-jakobsschelp, de knoflook, de rest van de gember en peen 30 seconden. Voeg de kool en de bosui toe en bak nog 1 minuut. Roer om met de rest van de sojasaus, schep uit de wok en laat afkoelen. Roer de maizena glad met 2 el water. Leg 1 vel filodeeg met een punt naar beneden. Bestrijk de randen met de maizenapasta. Schep 2 el vulling op de onderste hoek. Rol een stukje op, vouw de zijkanten naar binnen en rol de loempia naar boven dicht. Plak vast met de maizena. Herhaal dit met het overige deeg. Verhit de rest van de olie in de wok, totdat hij bijna begint te roken. Frituur 2 à 3 loempia’s per keer 3 minuten, keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de dipsaus.

Loempia

Tags: , , ,