MENU

Dos Anjos vs McGregor – Extended Preview UFC 196

Is seks gevaarlijk? Dit zijn de meest voorkomende ongelukken

februari 22, 2016 reageren (0) Views: 891 Life Redactie BLVD

Academy Awards: de evolutie van visual effects in films

Wist jij dat King Kong zowel in 1953 als 2005 de Academy Award voor beste visuele effecten in de wacht sleepte? En dat Lord of the Rings en Star Wars allebei drie keer hebben gewonnen in deze categorie? Het is nu al meer dan 80 jaar geleden dat de eerste Oscar beeldjes werden uitgereikt voor de beste visuele effecten in filmproducties. Door de jaren heen zijn er grote sprongen gemaakt in de technologie, en dat laat een compilatie van alle winnaars van deze Academy Awards goed zien.

De evolutie van de Best Visual Effects Award

In 1927/1928 werd de eerste award uitgereikt voor “engineering effects”. Pas in 1938 werd het volgende beeldje in deze categorie uitgedeeld, met als beschrijving: “For outstanding achievement in creating special photographic and sound effects””. Het jaar daarna kwamen de geluidseffecten erbij en werd het de awards voor special effects. Vanaf 1963 werd het de bekende Award for Best Visual Effects.

De compilatievideo van de awards geeft niet alleen een mooi overzicht van de technologische ontwikkelingen,  maar ook van de tijd waarin de films zijn geproduceerd. Zo zien we in het begin van jaren ’60 vooral winnaars met een oorlogsthema, terwijl begin jaren ’70 de tijd van rampenfilms lijkt te zijn en in de jaren ’80 veel interesse uitgaat naar science-fiction.

En de winnaar is…?

Ook dit jaar is Star Wars (The Force Awakens) weer genomineerd voor het felbegeerde beeldje. De concurrentie is zwaar, met  Ex Machina, The Martian en natuurlijk de grote winnaar van de Golden Globes: The Revenant. Wie denk jij dat het gaat worden?

Tags: , ,