MENU

De vijf gaafste auto’s van Genève

Video: Leonardo’s evolutie – alle films op een rijtje

maart 7, 2016 reageren (0) Views: 1239 Life Redactie BLVD

Zo voelt het om dyslectisch te zijn

Als je onlangs de aflevering van Rambam over dyslexie hebt gezien, weet je dat het vrij simpel is om een valse dyslexieverklaring te regelen. In het programma faken de onderzoekers hun dyslexie door fouten te maken en langzaam te lezen. Iedereen weet namelijk dat dyslexie te maken heeft met problemen met lezen, spellen en schrijven, maar kun jij je ook echt voorstellen hoe het is om dyslectisch te zijn?

De letterlijke vertaling van dyslexie is ‘niet kunnen lezen’ (dys= beperkt, lexis = woord). Dit betekent dat iemand ‘ernstige en hardnekkige problemen heeft bij de automatisering van het lezen en/of de spelling’. De definitie mag duidelijk zijn, maar een ervaring is niet in taal te vangen. Programmeur Victor Widell heeft daarom een site gemaakt die laat zien hoe mensen met dyslexie het lezen van een tekst ervaren.

De woorden op de site veranderen continue en zo kan een tekst als “A friend who has dyslexia described to me how she experiences reading.” ineens verspringen in “A fnierd who has deysilxa dresceibd to me how she ereeicpenxs reniadg.”

Kijk op deze site om te voelen hoe het is om dyslexie te hebben.

Photocredit: Skitter Photo

Tags: , ,