MENU

Casio G-SHOCK MR-G Limited Edition ‘Hammer Tone’

CNM Continental 110: het grootste open jacht ter wereld...

april 5, 2016 reageren (0) Views: 866 Gadgets Redactie BLVD

Blinde mensen kunnen binnenkort foto’s ‘zien’ op Facebook

Je Facebookwall staat vol met selfies, foto’s van eten en grappig bedoelde memes. Op zijn tijd heel vermakelijk, op andere momenten zwaar irritant. Maar zou je Facebook kunnen voorstellen zonder afbeeldingen? Voor blinden en slechtzienden is dit de dagelijkse realiteit.

Tot nu toe kregen mensen met een schermlezer enkel ‘foto’ te horen als er een afbeelding op Facebook voorbij kwam. Met de ‘automatic alternative text’ feature wordt er op basis van kunstmatige intelligentie content beschreven aan gebruikers. De functie is ontwikkeld door het Facebookteam dat zich bezighoudt met toegankelijkheid. Matt King is één van de ontwikkelaars en is zelf ook slechtziend. Hij vertelt over de functie:

“We need a solution to that problem if people who cannot see photos and understand what’s in them are going to be part of the community and get the same enjoyment and benefit out of the platform as the people who can”

Dankzij de fotoherkenningssoftware worden objecten in foto’s herkent, en met de voice-over functie van de telefoon worden ze beschreven aan de gebruiker. Zo kan de technologie natuur, voertuigen, sport en voedsel herkennen. Bovendien kan het beschrijvingen geven van mensen, zoals ‘een foto met lachende mensen’ en zelfs een selfie identificeren.

In de video zie je hoe deze techniek werkt:

De functie zal aanvankelijk enkel toegankelijk zijn voor iOS-gebruikers en in het Engels zijn, later volgen andere platformen en talen.

Tags: ,