Lichaamstaal is onwaarschijnlijk belangrijk in een gesprek. Of je jezelf nu moet bewijzen tijdens een sollicitatiegesprek of dat je een nieuw persoon voor het eerst leert kennen in de kroeg. Lichaamstaal spreekt, en verraad veel over hetgeen een ander daadwerkelijk denkt. Houding is hierin zeer belangrijk, maar vergis je niet in de onafhankelijke rol die ogen spelen in dit geheel. Ogen worden niet voor niets beschouwd als spiegel van de ziel. Zorg dat jouw ogen, een zeer belangrijke vorm in non-verbale communicatie, in je voordeel werken.
Misschien ken je in je omgeving wel mensen die indringend lang naar je ogen kijken terwijl anderen wat vaker wegkijken tijdens een gesprek. Voor dit aankijken zijn geen regels, je kan het meer zien als een gewoonte. Net als dat je bijv. altijd je telefoon met je rechterhand opneemt of via gewenning een bepaalde zithouding aanneemt. Als je iemand op straat van de verte ziet aankomen zul je diegene later in de ogen kijken (pas al je op 1/2 m. afstand bent) terwijl je in het gesprek constanter naar elkaars ogen kijkt.
Wat is nu goed en fout?
Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Michael Argyle blijkt dat tijdens een willekeurig gesprek:
– De spreker 60% van de tijd wegkijkt (40% aankijkt).
– Luisteraar kijkt 75% van het gesprek de spreker aan en 25% weg.
Eerste moment
De eerste seconden met een nieuw persoon zijn het meest belangrijk. In deze seconden bepaal je of je iemand aantrekkelijk vindt, of je diegene vertrouwt en of hij/zij iemand is waarmee je een band kan opbouwen. Het is interessant om te zien welke signalen hierbij bepalend zijn. Zo wordt deze ‘positiveits-factor- bepaald door o.a. oogcontact in combinatie met glimlachen, persoonlijke gespreksonderwerpen en intimiteit. Naarmate er signalen veranderen zal ook de connectie in positieve of negatieve zin veranderen.
Microsignalen beïnvloeden
De indruk die iemand van jou krijgt in een aantal seconden kan je beïnvloeden. De veranderingen van signalen in een gesprek zijn minuscule veranderingen rondom de ogen, genaamd microsignalen. Deze tekens geef je bewust of onbewust af zoals jij je voelt. Ben je enthousiast over de ander dan zullen je ogen zich hierop aanpassen. Vind je diegene onaardig of zelfs negatief aankomen dan zullen je ogen dit gevoel uiten. Dit gegeven kan je een bepaalde vorm van intuïtie noemen.
Hoe gebruik je ze dan in je voordeel?
Er zijn al veel onderzoeken geweest en nog gaande naar het beïnvloeden van de microsignalen. Helaas werkt het niet zo eenvoudig dat je -als je dat zou willen- je pupilgrootte kon aanpassen, een traan kon laten rollen op commando (acteurs/actrices kunnen dit beamen) of ze naar jouw situatie kan schikken. Het enige juiste antwoord is door je daadwerkelijk zo te voelen. En dus volledig eerlijk te zijn i.p.v. dit proces proberen te beïnvloeden.
Het enige wat je zou kunnen doen is oefenen. Oefen met vrienden/vriendinnen, maar oefen ook met mensen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Kijk ze net wat langer aan om een reactie uit te lokken. Je zal er plezier in hebben en versteld staan van de kracht die jouw ogen hebben.
Bekijk ook:
– Zo lang duurt de gemiddelde sekspartij
– 7x De vetste Koningsdag festivals
– Het snelste passagiersvliegtuig ter wereld
Tags: ogen, wetenschap