MENU

Een stapje onder de grond

Kattenhotel?!

maart 20, 2017 reageren (0) Views: 1164 Life Larissa Hendriks

De trends in de wereld van koffie

Het is weer maandag, heb jij je bakkie pleur al achterover geslagen? Of zelfs al meerderen om nog even wakker te blijven tot je eindelijk weer richting huis kan gaan. In Amsterdam was laatst de vierde editie van The Amsterdam Coffee Festival 2017. Met 12.800 bezoekers was dit weer een succes.

Koffie is niet alleen maar meer het warme kopje van de vroege morgen, de koffiewereld is nog lang niet uitontwikkeld. Van nitro brew, koffiecocktails en speciale melk tot het dineren met koffie! Het festival liet een aantal opvallende trends zien in de wereld van koffie.

1. Koffie als frisdrank
Ik weet nog wel dat koude koffie een heel aparte verschijning was. Nu is het in allerlei varianten te vinden in de supermarkt en bijvoorbeeld in stations of zelfs op een hip festival. Tegenwoordig gaat het nog verder als gewone koude koffie met een smaakje: “nitro coffee”. Koffie van de tap, inclusief koolzuur, met de look van een glas Guiness.

2. Dineren met koffie
Huh? Denk aan tiramisu, zo gek is het niet. Tegenwoordig zijn ze in Scandinavië ook al begonnen met het koken met koffie, wellicht zal dit niet erg snel overgenomen worden. Maar koffie bij een gerecht serveren, in plaats van wijn, dat is waar veel chefs nu wel enthousiast van worden.

3. Koffie en bartenders
Koffiecocktails! Kan ik hier nog meer aan toevoegen?

4. Barista als expert
Dat een barista meer kan dan een hartje in je latte schenken, dat hebben we steeds meer door. Op Facebook en Instagram zien we dit steeds vaker voorbij komen. Barista’s zijn dol op het delen deze kunstwerken. De barista is in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een compleet beroep, inclusief opleidingen bij bijvoorbeeld ITC Academy en De Koffieschool.

5. Speciale melk
70% van de koffie die we buiten de deur drinken is met melk. ‘Gewone’ melkproducenten weten dit allang en schuimen er al jaren op los. Vervolgens vulden plantaardige drinks van bijvoorbeeld Alpro het assortiment aan met een speciale lijn voor barista’s. Op het festival kwam een nieuwe trend aan bod: specialty melk. Melk van Jersey koeien, met een bepaald vet- en eiwittengehalte waarmee de cappuccino nog romiger, voller en lekkerder moet worden.

Hoe drink jij je koffie?

Tags: , ,