Laatst voerde ik een gesprek met mijn beste vriendinnetje over wanneer mensen nou goed bij elkaar passen, romantisch gezien. Is dat zodra je de goedkeuring van je moeder hebt gekregen? Wanneer ‘The Olive Theory’ uit How I Met Your Mother van toepassing is bij jullie? Of wanneer je in een tijdschrift leest dat jouw sterrenbeeld per-fect bij die van jouw huidige crush past? Allemaal leuk en aardig al die ontelbare onderzoeken en diverse theorieën hierover, maar waar draait het nou écht om?
Liefde is geen rekensom
Om te beginnen: liefde is geen rekensom die we heel makkelijk kunnen oplossen. Een lijstje met belangrijke punten erbij pakken en pas tevreden zijn wanneer je ze allemaal kunt afvinken bij je lover is niet bepaald realistisch (of eerlijk). Zelfs als dat het geval is, betekent het niet dat liefde ter sprake komt, want zoals we allemaal wel weten: je kiest niet op wie je verliefd wordt. Je hebt ongetwijfeld een koppel in je omgeving gehad waarvan je dacht: hoe zijn zij in hemelsnaam samen!? Simpel: omdat zij het laten werken.
Je hoeft niet dezelfde persoon óf een tegenpool van elkaar te zijn
De een vindt dat je bij elkaar past wanneer je op de ander lijkt en de ander beweert dat je juist het tegenovergestelde moet zijn van elkaar. Is het écht van belang dat je dezelfde eigenschappen/interesses/visie/etc. deelt of juist niet zodat je elkaar aanvult? Is het echt zo zwart-wit? Hoe zit het met de middenweg, namelijk grijs? Een aantal dingen gemeen met elkaar hebben om samen door een deur te kunnen en een aantal dingen niet zodat je van elkaar leert. Precies dezelfde zijn of helemaal niet kán een hulpmiddel zijn, maar is niet per definitie een recept.
Als puzzelstukjes op alle fronten
Soms heb je van die momenten dat je het gevoel hebt helemaal bij een persoon te passen. Julile handen lijken voor elkaar gemaakt te zijn, ze vallen als puzzelstukjes in elkaar. Lepeltje lepeltje liggen is voor jullie ook net alsof de een precies in het holletje van de ander past. Ook buiten het romantische vlak is het belangrijk dat het klikt, dan bedoel ik tussen de lakens. Ook al is dit ook iets waaraan gewerkt kan worden en niet direct een afknapper hoeft te zijn. We leven in de 21e eeuw, een hulpje in de slaapkamer is zo gek niet meer en op sites zoals easytoys.be is het zelfs moeilijk te kiezen met zo’n ruim aanbod. Ook zijn we nu volwassen en is het wel te wensen dat we hier normaal over kunnen communiceren met de ander.
Wat er wél toe doet
Wat voor de een belangrijk is, betekent niet dat het voor de ander ook net zo veel waarde heeft. Ontzettend cliché, maar we zijn allemaal verschillend en hebben allemaal behoefte aan iets anders. Net zoals het beantwoorden van de vraag van dit artikel: er is geen eenduidig antwoord hierop. Je past bij elkaar wanneer je op één lijn zit met iemand, maar je past ook bij elkaar wanneer je niet op één lijn zit met iemand maar wel moeite doet om de ander te begrijpen. Je past bij elkaar als je beide kalm blijft tijdens een ruzie, maar je past ook bij elkaar als de één met borden smijt en de ander ze kalm en begripvol opvangt en netjes terug in de kast zet. Het is maar net wat jij belangrijk vindt om het te laten werken. Niet een theorie, niet een onderzoek, niet de mening van je moeder, JIJ.
Dus… Wanneer passen mensen bij elkaar?