MENU
scriptie

Zo speel je de scriptie uit zonder stress

lenen

De belangrijkste redenen waarom wij geld lenen

concentreren

november 11, 2017 reageren (0) Views: 1167 Lessons, Life Widad Abdalla

‘Wat was ik ook alweer aan het doen?’ – hoe je je beter kunt concentreren

Mijn kopje thee staat klaar, het bureau is helemaal opgeruimd en de benodigde spullen staan ook op tafel. Zo, helemaal klaar om mij te concentreren op mijn schoolopdracht. Oh wacht, ik ben wat lekkers voor tijdens het werken vergeten. Ik loop naar het favoriete gedeelte van mijn huis toe: de keuken. Uiteraard is mijn lieve huisgenootje Hannah daar ook te vinden, die iets heerlijks veganistisch aan het maken is. Voordat ik het doorheb, sta ik alweer een kwartier met haar te kletsen over de cheesecake die we ‘ooit nog een keer gaan maken’ en onze andere ambities in het leven. Nu moet ik echt aan de slag – denk ik, terwijl ik naar mijn bureau loop. Wacht, ging ik net niet wat lekkers halen?

Bijzonder slecht in het concentreren op één ding…

De tekst hierboven is een waargebeurd verhaal, die zich (helaas) meerdere keren in de week herhaalt. Ik ben erachter gekomen dat ik bijzonder slecht ben in mij concentreren op één ding en volgens mij deelt stiekem de hele bevolking deze gedachte. Als het niet mijn maag is die om eten vraagt, is het wel een Whatsapp berichtje die mijn aandacht trekt. Maar, dames en heren, er is nog licht aan het einde van de tunnel. Niet alleen heb ik ontdekt dat ik mij niet op één ding kan concentreren, ik ben ook achter een paar manieren gekomen die ervoor zorgen dat dit wél wat makkelijker lukt! So here you go: mijn tips om je beter te kunnen concentreren op datgene-wat-je-eigenlijk-moet-doen-maar-je-niet-aan-het-doen-bent.

1. Maak een to do list

Echt, deze is zo ontzettend belangrijk. Vooral voor mensen die slecht zijn in het onthouden van dingen (me), is een to do list essentieel. Het liefst doe je deze de avond ervoor al zodat je geen kostbare tijd verliest de volgende dag. Ga na wat je allemaal moet regelen die dag, ook de kleine dingen! Boodschappen, e-mails beantwoorden, je hond uitlaten en je moeder terugbellen zijn ook dingen die je op je lijstje kunt zetten. Zorg ervoor dat je de noodzakelijke dingen bovenaan zet: deze moeten gedaan worden, desnoods voer je ze als eerst uit. Een to do list geeft je overzicht wat je al hebt gedaan en wat je nog moet doen. Als je ziet hoeveel dingen je nog moet uitvoeren, weet je ook of je het kan maken om schaamteloos lang naar het plafond te staren tijdens een opdracht.

2. Zet je spullen klaar

Ook dit kan je de avond ervoor al doen. Begin je de volgende dag bijvoorbeeld met sporten (heel knap, doe ik je niet snel na) zet dan je sportkleding klaar zodat je direct kunt beginnen. Moet je leren voor een tentamen, zorg er dan voor dat je boeken al op tafel liggen. Hier geldt weer: de kleine dingen zijn ook belangrijk. Zoals een kopje koffie op tafel, een muziekje voor op de achtergrond (als dit werkt voor jou) en last but not least: snacks. Zo voorkom je dat je steeds heen en weer moet lopen om iets te pakken en op die manier kwetsbaar bent voor geváárlijke prikkels die jouw aandacht proberen te stelen.

3. Zet je mobiel op vliegtuigmodus

Ja, de stap waar niemand op zit te wachten maar believe me: het werkt. Als je iemand bent die continue berichtjes binnen krijgt, snel is afgeleid wanneer je een melding op je telefoonscherm ziet of af en toe uit gewoonte even je mobiel checkt: this one is for you! Het aller beste is als je je telefoon ook niet in zicht hebt zodat je minder snel afgeleid bent en het niet voelt als een ‘straf’ omdat je hem niet mag pakken. Dit kan een pittige zijn, maar achteraf ben je me dankbaar!

4. Gebruik een timer

Misschien super kinderachtig, maar een timer kan soms onwijs motiveren om je taak geconcentreerd uit te voeren. Ik studeer zelf de Pabo en gebruik deze methode vooral voor leerlingen die minder snel op gang komen of zich minder goed kunnen concentreren op wat zij nou moeten doen. Dan geef ik ze bijvoorbeeld tien minuten om een opdracht af te maken en zet een timer op hun tafel. Dit doe ik niet om ze te pesten maar om ze aan het werk te krijgen. Gek genoeg gaat dan bijna altijd een knop om bij mijn leerlingen en lukt het ze dan ineens wél om dat ene rekenopdracht af te maken binnen een bepaalde tijd. Niet alleen werken mijn leerlingen met de timer, zelf gebruik ik hem ook als ik iets af moet maken. Zo geef ik mijzelf bijvoorbeeld een uur de tijd om zo veel mogelijk voor een opdracht te doen of dat ik (bijvoorbeeld) in elk geval de eerste twee punten af moet hebben. Vervolgens houd ik een pauze van tien minuten en zet ik de timer weer aan voor een uur. Vooral in tijdnood is deze stap heel praktisch omdat je zo sneller geconcentreerd aan het werk gaat.

Dus: een to do list maken, je spullen klaarzetten, je mobiel op vliegtuigmodus zetten en een timer in geval van tijdnood. De tijd die je over houdt? Lekker met je huisgenootje over cheesecakes praten :)!

Tags: , ,