MENU
lenen

De belangrijkste redenen waarom wij geld lenen

solliciteer

Zo raak jij stress kwijt bij het solliciteren

november 18, 2017 Reageren (1) Views: 985 Lessons, Life Widad Abdalla

‘Oh wat erg, maar weet je wat ík heb meegemaakt?’ – Wanneer luisteren onderschat wordt

Bijna elke dag zie ik dit verschijnsel in mijn omgeving terug. Is het niet op het terras, dan is het wel op een huisfeestje of tijdens een ochtendspits in de trein. Het verschijnsel dat luisteren onderschat wordt…

Persoon A heeft laatst een flopdate gehad en wil dit verhaal heel graag kwijt bij persoon B. Teleurgesteld vertelt persoon A haar verhaal, maar persoon B gaat er nauwelijks op in. Misschien een korte opmerking tussen neus en lippen door zoals ‘jammer’ of ‘meen je niet’, maar meer dan dat is het niet. Wél ziet persoon B een mooi bruggetje om het over zíjn verhaal te hebben. ‘Dat doet me denken aan die ene keer toen ik een date had…’ begint persoon B. En even later doet persoon A weer een poging: ‘ik baal toch wel dat mijn avond zo is gelopen’, of iets in die richting. En zo, dames en heren, ontstaan er twee aparte monologen in plaats van een dialoog waar twee partijen (in balans) aan meedoen. Dus hoe zorgen we ervoor dat er sprake is van echte communicatie waarin we goed naar elkaar luisteren?

Wat luisteren inhoudt

Laten we beginnen bij het begin. Wat betekent luisteren nou precies? Volgens het woordenboek betekent luisteren het volgende: het tonen van interesse en van het vermogen om belangrijke informatie op te pakken uit mondelinge gesprekken. Soms willen we uit enthousiasme ook graag ons eigen verhaal delen of kunnen we het fijn vinden om een gesprek ‘onder controle’ te hebben door zelf veel aan het woord te zijn. Geloof me: niet iedereen kan dit altijd waarderen. Jij waarschijnlijk ook niet.

Waarom luisteren zo belangrijk is

En waarom is luisteren dan zo belangrijk? Luisteren is van belang omdat het je relatie verbetert. Door goed te luisteren naar elkaar maak je écht contact met de ander omdat je belangstelling toont. Het enige wat je hierbij nodig hebt, zijn je oren. Hoe fijn is het als je een verhaal vertelt en je opmerkt dat je gesprekspartner oprecht geïnteresseerd naar je luistert? Een warme en veilige sfeer is hier het gevolg van. Een andere reden waarom luisteren belangrijk is, is omdat het voor nieuwe inzichten kan zorgen. Door goed naar de ander te luisteren, kun je er misschien iets voor jezelf uit halen en iets nieuws leren. Zoals de inspirerende Dalai Lama ooit heeft gezegd: when you talk, you are only repeating what you know. But when you listen, you learn something new.

Hoe fijn het soms ook kan zijn om te delen dat iemand niet de enige is die iets heeft meegemaakt, het kan soms nóg fijner zijn om gewoon te luisteren naar de flopdate van persoon A!

Tags: , ,