MENU
kleuren

Welke winterkleuren passen goed bij jou?

vans

De nieuwste Vans waar jij gelukkig van wordt!

shoppen

november 25, 2017 Reageren (1) Views: 1760 Fashion Joyce Veltman

Veilig online shoppen doe je zo

Online shoppen wordt steeds populairder, dat is ook wel te begrijpen. Als je even geen zin hebt om naar de winkel te gaan en gewoon vanuit je huiskamer wil bekijken wat er allemaal te shoppen valt, kun je gewoon je laptop op schoot nemen of je smartphone in de hand en er lekker op los shoppen. Een belangrijke vraag die je jezelf dan wel constant moet stellen is: is het wel zo veilig?

December is zo’n maand dat iedereen het druk heeft, maar we moeten natuurlijk wel inkopen doen voor de feestdagen die alweer in aantocht zijn. Veel mensen doen dan ook bijvoorbeeld hun Kerstinkopen online. In deze maand en tijdens de feestdagen slaan cybercriminelen vaak toe en daarom willen we je ervoor behoeden. Symantec heeft dan ook de belangrijkste tips om veilig online te kunnen winkelen op een rijtje gezet.

Trap er niet in!

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Cybercriminelen weten als geen ander dat mensen van koopjes houden en daarop happen. Ze kunnen als de besten de websites van jouw favoriete merk namaken, waardoor jij denkt dat je die producten voor een ontzettend lage prijs of zelfs bijna gratis kunt bestellen. Trap er niet in! Shop alleen online bij bekende plekken. Let vooral ook op nep websitelinks. Klik niet op een link die je via je e-mail krijgt, of ergens anders. Type de website die je wilt bezoeken gewoon zelf in in je browser. Dat is het veiligst.

Wees ook erg op je hoede voor berichten die je via de e-mail krijgt die schrijven dat je een onverwacht pakketje hebt ontvangen en dat deze klaar ligt bij het postkantoor, of voor e-mails waarbij je zomaar je gegevens in moet vullen (duh). Pas ook op voor valse aanbiedingen die je via je e-mail zomaar binnen krijgt of waarvoor je gegevens in moet vullen, dit hoeft nooit bij betrouwbare websites!

Bescherm je bankgegevens

Zorg ervoor dat je je bankgegevens altijd goed beschermt. Zo kun je bijvoorbeeld erop letten of er een ‘hangslot’ icoon in de browser is wanneer je een online betaling doet. Dit symbool betekent dat de website jouw gegevens beschermt, zodat cybercriminelen jouw persoonlijke gegevens niet kunnen achterhalen. Laat daarnaast ook nooit een website jouw bankgegevens onthouden, vul deze altijd weer opnieuw in.

Wees georganiseerd

Zorg ervoor dat je een nieuw e-mailadres aanmaakt die je alleen gebruikt voor het online shoppen. Zorg ervoor dat dit account zo weinig mogelijk persoonlijke informatie bevat en gebruik het dan ook voor niks anders dan online bankieren, zakelijke correspondentie of familiezaken. Wees er ook zeker van dat je vaak genoeg je afschrijvingen controleert zodat je zeker weet dat er geen onverwachte transacties hebben plaatsgevonden.

Tot slot, zorg ervoor dat je altijd zorgvuldig omgaat met je wachtwoorden. Het beste is om voor elk account een ander wachtwoord te hebben en dan niet met de naam van je huisdier, maar een ingewikkelder wachtwoord dat ook cijfers en tekens bevat. Dit soort wachtwoorden zijn veel complexer en maakt het dus ook moeilijker voor cybercriminelen. Schrijf je wachtwoorden ergens op, zodat je ze niet kan vergeten.

Hoe veilig shop jij online?

Tags: , ,