MENU
9 tot 5

Wie werkt er nog van 9 tot 5?

verwachtingen

Verwachtingen, laat jij jouwe al los?

Alcohol

december 1, 2017 Reageren (1) Views: 950 Life Joyce Veltman

Alcohol heeft een enorme invloed op je zicht

Ken je dat gevoel? Je bent gezellig een avondje op stap met je vrienden of vriendinnen en neemt lekker een aantal drankjes. Op een gegeven moment begint alles steeds waziger eruit te zien, hallucineer je dit nu?

Nee! Absoluut niet. Alcohol heeft invloed op jouw zicht. Veel mensen (maar liefst 67% van de Nederlanders) denkt dat alcohol geen effect heeft op hun zicht. Dat blijkt uit een onderzoek van Specsavers. Dat terwijl in de werkelijkheid een aantal drankjes (en zelfs al bij de toegestane alcohollimiet) er al voor kunnen zorgen dat het zicht wordt verminderd.

Wees voorzichtig, ook met de toegestane alcohollimiet

De feestdagen staan inmiddels alweer bijna voor de deur en dat is waarom we mensen er toch graag voor willen behoeden dat alcohol daadwerkelijk effect heeft op je zicht. Stap daarom liever niet met alcohol de auto in bijvoorbeeld. Voornamelijk de oudere generatie neemt dit onderwerp helaas niet zo nauw en stappen vaak met een aantal glaasjes wél achter het stuur.

Het toegestane alcoholpromillage om deel te mogen nemen aan het verkeer is 0,5. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur en vrouwen na iets minder. Dit promillage kan bij de een anders inslaan dan de ander. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met je bouw, of met hoeveel je die dag hebt gegeten. Hoe verkeerder of hoe sneller de alcohol inslaat, des te sneller je zicht ook achteruit gaat.

Hoe heeft alcohol invloed op het zicht?

‘’Alcohol heeft een effect op je oogspieren, waardoor je als het ware gaat loensen en je zicht slechter wordt. De pupillen reageren langzamer en het contrast tussen licht en donker is minder goed waar te nemen. Op de weg is dit erg gevaarlijk. Ook vermindert het vermogen om afstanden in te schatten, om kleuren waar te nemen en het zorgt voor een versmalt blikveld’’, vertelt Simone Stad, optometrist bij Specsavers.

Veel Nederlanders zijn onwetend

Bijna 70% van den Nederlanders is onwetend. Zij denken dat alcohol geen effect heeft op hun zicht. Ook is uit het onderzoek gebleken dat hoe ouder de ondervraagde was, hoe meer ze dachten dat alcohol geen effect heeft op het zicht. Daarnaast wordt ook de hoeveelheid vanaf wanneer alcohol effect hierop heeft onderschat. 87% Van de Nederlanders denkt namelijk dat twee glazen alcohol nog geen effect heeft op het zicht en zelfs 76% denkt dit nog bij drie glazen.

Alcohol heeft dus wel effect op je zicht! Wees dus voortaan voorzichtig en houd in gedachten dat één glas alcohol al zorgt voor een verslechterd zicht. Kom veilig thuis van feestjes en doe voorzichtig tijdens de feestdagen.

Tags: