MENU

Je bent jong en je wilt wat #2: interview...

roodharig

Dit wist je nog niet over roodharigen + stylingadvies

december 16, 2017 reageren (0) Views: 1253 Lessons, Life Widad Abdalla

‘Nee, ik spreek haar niet meer’ – Hoe een vriendschap ineens kan veranderen

Van de allerbeste vrienden die elkaar dagelijks spreken naar mensen met een hoop herinneringen maar zonder woordenwisseling. Bizar hoe een vriendschap het ene moment een hele happening kan zijn en het andere moment lijkt het alsof het nooit heeft bestaan. Ik heb het hier niet over een vriendschap die door een ruzie niet meer bestaat, maar over een vriendschap waarvan je niet zo goed begrijpt ‘waar het nou mis is gegaan’. Hoe kan een vriendschap ineens zo erg veranderen?

Je groeit uit elkaar

Een vaak voorkomende oorzaak van een vriendschap die kan veranderen, is dat je als vrienden uit elkaar groeit. De reden hiervoor kan van alles zijn. Een nieuwe levensstijl, een nieuwe baan, een relatie of simpelweg het feit dat je niet zoveel meer gemeen hebt met elkaar (wat je misschien wel in het begin had). Ging je voorheen ieder weekend uit met je vriend en sloegen jullie twee flessen wijn achterover alsof het limonade was? Maar heb je nu geen zin meer om pas om vijf uur ’s nachts in je nest te liggen? Dat kan. Interesses kunnen veranderen en een vriendschap (indirect) dus ook.

De vriendschap verwatert

Nog zo’n reden die ik vaak voorbij zie komen. ‘Er is niet echt iets gebeurd’ en dáár ga je dus al, dames en heren: er is niks gebeurd. Niet meer gepraat, niet meer afgesproken, niks. Natuurlijk verwatert je vriendschap als er geen actie wordt ondernomen! Denk aan de tientallen vriendschappen die je op de basisschool had. Zodra de eindmusical achter de rug is en jullie allemaal naar een andere school gaan, gebeurt er (vaak) niet meer zo veel. Zodra beide partijen geen initiatief meer nemen, is het dus niet zo gek dat er niks gebeurt en de vriendschap verwatert.

Het kan soms lastig zijn om te accepteren dat een vriendschap niet meer is zoals die voorheen is geweest. Vooral als je geen idee hebt waar het nou precies mis is gegaan. Maar iedere vriendschap voegt iets toe in je leven en leert je weer iets, dus waardeer de vriendschappen die je hebt voor hoe lang ze ook mogen duren en wees dankbaar voor de vriendschappen die je hebt gehad.

Komt dit jou bekend voor? Misschien tijd om die vergeten vriend of vriendin weer eens op te bellen!

Tags: ,