Grote kans dat als iemand je vraagt een ruimtewezen te tekenen, er op jouw blad een mormel met zintuigen en/of ledematen verschijnt. In elk geval wel bij mij en de anderen die deelnamen aan een cursus ‘Creatief Denken’ door Conny van der Wouw. Niet heel gek, aangezien wij iets creëren van de kennis die we hebben. Maar hoe kunnen we ons ruimtewezentje tóch nog onderscheiden van andere? Hoe kunnen we beter worden in het creatief denken?
Vergeet de spelregels
Tijdens ons tekenopdracht kwamen er een hoop vragen in mij op. Hoe moet het eruit zien? Hoe groot of klein moet het zijn? Mag dit wel of niet? Ik ben iemand die het fijn vindt om sturing te krijgen en aangezien ik na een paar minuten nog steeds een leeg blad had, stelde ik mijn vragen. ‘Teken maar gewoon’ zei ze en onzeker begon ik wat te klooien op mijn blad.
Nadat we onze tekening aan elkaar lieten zien (en die van mij overduidelijk de lelijkste was) zei ze dat we onszelf ontzettend kunnen belemmeren met ‘spelregels’ die we nota bene zelf bedenken. Conny heeft namelijk niets gezegd over de maat van het ruimtewezen of iets dat je wel of niet mag tekenen. We zaten de hele tijd onszelf in de weg. Hoe meer we de spelregels loslaten, hoe beter we worden in het creatief denken.
Uitstel van oordeel
Ongetwijfeld heb je wel eens een idee van iemand aangehoord waarbij je direct dacht ‘eh, nee’. Of andersom, jij hebt een idee en je krijgt onmiddellijk een ‘ja, maar..’ naar je hoofd geslingerd. De ja-maar is oordelend en een idee killer, terwijl het soms ook goed is om dit even uit te stellen. Je hoeft niet meteen kritiekloos het leven door, maar het kan het creatief denken helpen door je kritiek even uit te stellen om ideeën ruimte en vrijheid te geven. Zoals de bekende Albert Einstein wel eens zei:
If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.
Met elkaar brainstormen of discussiëren en kijken hoe het wél kan in plaats van de bekende ‘ja, maar’ uitspraak te roepen, kan voor onverwachtse ideeën zorgen. Daarna mag je van mij oordelen.
Wat doe jij om creatief denken te stimuleren?
Tags: creatief denken, loslaten