MENU
griep

De akelige griep ontwijken

drankje

Zomer drankjes: maak je vrienden blij deze zomer

labels

april 15, 2018 Reageren (1) Views: 1976 Lessons, Life Widad Abdalla

‘Dus… Wat zijn we nou?’ – De gevolgen van labels op een relatie plakken

Ah, het plakken van labels. Velen van ons kunnen tegenwoordig in de war zijn als het gaat om wat we precies willen van een ander. Dit kan zijn in zowel een romantische als een vriendschappelijke relatie. Zie ik haar als een potentiële partner of is het maar een scharrel? Is hij een gewone vriend of toch een beste vriend? Anderen willen misschien juist zo-snel-mogelijk een label. Allemaal prima natuurlijk, maar het plakken van labels op relaties kunnen wel gevolgen hebben.

Labels kunnen averechts werken

Laatst vertelde een vriendin dat zij al een tijdje aan het daten was met een jongen. Het werd op een gegeven moment best serieus en zij was benieuwd hoe het nou zat tussen hen. Logisch. In plaats van een geruststellend antwoord kreeg zij sindsdien alleen maar vage signalen van hem. Een week later besloot hij datgene-zonder-een-label te stoppen. Waarom, vraag je je af, als het gewoon goed ging?!

Als ervaringsdeskundige kan ik deze vraag wel beantwoorden. Soms zijn de dingen goed zoals ze zijn en weet je nog niet zeker wat je precies van iemand wilt. Als iemand je dan vraagt er een bepaald label op te plakken, voel je de druk om binnenkort een keuze te moeten maken. Iemand die nog geen bruiloft met de ander voor zich ziet, kan zich dan in een hoekje gestopt voelen en gaat voor all-out in plaats van all-in.

Natuurlijk gaat dit niet altijd zo. Die jongen had ook in haar armen kunnen springen van geluk en zijn Facebookstatus direct veranderen naar ‘in een relatie’. My point is: wees je er in elk geval bewust van dat sommigen meer tijd nodig hebben en dat niet iedereen dol is op (snel) een label.

Labels zorgen voor verwachtingen

Eentje waar we niet omheen kunnen: labels zorgen ook voor verwachtingen. Ik heb al eerder een artikel geschreven over het hebben van verwachtingen en waarom wij deze zo nu en dan moeten loslaten. Verwachtingen hebben is normaal maar kunnen helaas ook voor teleurstellingen zorgen. Het hebben van een partner of een bestie kan voor flink wat verwachtingen zorgen. Je wilt bijvoorbeeld dat ze binnen no-time langskomen met soep en tijdschriften als je weer eens ziek bent of een luisterend oor bieden wanneer jij even je hart moet luchten over hoe zwaar jij het wel niet hebt. Het is tenslotte wel je partner/best friend! Hartstikke menselijk om dit zo nu en dan te verwachten maar ook dit kan de ander een bepaalde druk geven.

Labels geven ons duidelijkheid

Aan de andere kant kunnen labels ontzettend fijn zijn. Je weet dan ein-de-lijk waar je aan toe bent. Je hoeft het leven niet meer door met vraagtekens en slapeloze nachten. At the end of the day verlangen we allemaal wel naar duidelijkheid. Of het nou een leuk label is of niet, we want to know.

Voordat je de ‘dus, wat zijn we nou?’ vraag gaat stellen, denk goed na of de tijd er wel rijp voor is. Sommigen weten het nou eenmaal niet binnen een maand and that’s okay. Zolang ze het maar binnen twee maanden wél weten (grapje)! Mijn advies: geniet van je tijd samen and go with the flow.

Tags: , ,