MENU
waarom koningsdag

Waarom Koningsdag het leukste feest van het jaar is!

happy single

Happy single: Fabel of feit?

moestuin

mei 2, 2018 reageren (0) Views: 1696 Life Veerle van Dam

Moestuinen, we vinden het maar al te leuk

Inmiddels heeft bijna iedereen wel eens zo’n moestuintje van de Appie in huis gehad. Op het eerste gezicht is het allemaal onwijs leuk, maar al snel komen velen van ons erachter dat het onderhouden van een moestuin helemaal nog niet zo makkelijk is. In dit artikel geven we jou een paar groentetips die gemakkelijk te kweken zijn in een smal tuintje. 

Het is geen reden om geen moestuin te nemen als je beschikt over beperkte ruimte. Vul wat plantenbakken met verschillende zaadjes of begin met zaaien in lege eierdozen. Voor groenten die bovengronds groeien, of ondiep, zijn plantenbakken erg geschikt. Wat minder ruimte inneemt is het kiezen voor een verticale moestuin. Voor groenten die wat dieper ondergronds groeien, spreekt het voor zich dat zij meer ondergrondse ruimte nodig hebben. Kies bij deze groenten dus voor diepere bakken.

Makkelijk kweken

Onder andere zijn deze groenten supermakkelijk te ‘verbouwen’ op jouw balkon:

Sla

Wat handig is aan sla, is dat het niet veel ruimte nodig heeft en dus makkelijk in een pot met een afmeting van 10 cm diep en 10 cm breed kan volgroeien tot salade. Omdat het snel groeit, kun je ook vaak verschillende soorten uitproberen.

Wortelen

Ideaal om te kweken in potten. Gebruik wel een wat diepere pot en zorg dat de potgrond niet te compact in de pot zit, zodat de wortel alle ruimte heeft om te groeien.

Bieten

Weer een ondergrondse groente, maar bieten liggen vrij hoog aan de oppervlakte. Daarom kun je ze makkelijk in een lage en brede pot planten. Ook bij bietjes is het slim om de potgrond los in de pot te doen.

Voor een speels effect kan je ook een klein boekenkastje (of een grote) vullen met de bakken. Wederom een moestuin in de hoogte die veel ruimte bespaart op jouw balkon. Vul hem met groenten, leuke planten en je eigen verbouwde kruiden! Smaakloos doen we niet meer aan.

Trek het door naar binnen

En als je buiten al zo lekker bezig bent, waarom niet de groene oase doortrekken naar binnen? Combineer grote, extravagante planten met leuke kleintjes en decoreer met mooie potten en bijvoorbeeld een macramé (zo’n knap geknoopt touw die de drager wordt van een plant). Of lees hier meer over het creëren van een urban jungle in jouw tuin!

urban jungle

Tags: , ,