MENU
Overview Napels

Napels pt.1 – Waarom je deze spannende stad echt...

Goedkoper reizen

10 gouden tips om goedkoper te reizen

reizen

mei 20, 2018 Reageren (1) Views: 3905 Travel Janneke Siemes

Kijktip: Reizen is het nieuwe roken

Reizen, we houden er zo van. Roken is uit den boze, drank is slecht voor ons, een joint is discutabel en veilige seks heb je soms ook niet meer zelf in de hand… Een mens moet toch ontspannen, dus wat doen wij dan ter ontspanning? Precies, op reis. Want kennelijk is dat één van de weinige dingen waarbij we kunnen ontspannen en waarvan achteraf niet zal blijken dat het schadelijk voor je is. Of ga ik je nu vertellen dat je voortaan helemaal niet meer kunt ontspannen?

Hoezo geen seks? Naast de noodzaak dit veilig te doen kan het ook op andere manieren gevaarlijk zijn. Jawel, er kunnen erg veel ongelukken gebeuren tijdens seks. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar de meest voorkomende seksongelukken. 

Dikke en de dunne

Goed, even terugkomen op het reizen. Hoe kan reizen nou schadelijk zijn? Het is vast geen nieuws dat steeds meer mensen op vakantie (willen) gaan en dat ook kunnen. Er is steeds meer aanbod en concurrenten stunten enorm met prijzen, dit maakt reizen mogelijk voor dikke en dunne portemonnees. Maar wat richt deze trend voor schade aan? Koraalriffen vergaan, locals trekken weg en toeristen worden aangevallen.

Levensbehoefte

Op vakantie gaan is gewoon een van onze levensbehoeften. Mede door het hectische leven dat we lijden en de maatschappij van nu, waarin we continue moeten presteren, is vakantie nodig om op adem te komen. Toerisme is wereldwijd de grootste groeisector, dit is in Nederland ook merkbaar. De laatste cijfers van het CBR constateerde de grootste groei in 10 jaar. Zo heeft er in 2017 onder het aantal gasten dat verbleef op een Nederlandse accommodatie een stijging plaatsgevonden van 42 miljoen.  Deze groei van maar liefst 9% is de sterkste toename sinds 2006.

Grens

De groei van het toerisme heeft haar voordelen, de economie trekt aan en er is volop werkgelegenheid in het toerisme. Helaas is er ook een keerzijde, het lijkt alsof we de toeristenstroom niet meer onder controle hebben. Oorspronkelijke bewoners trekken weg omdat steden onleefbaar worden. De permanente verhuizing van deze bewoners heeft weer een nadelig effect heeft op de opwarming van de aarde. Is er een grens bereikt op het hoogtepunt van het toerisme? Kunnen we gedane schade nog herstellen?  Hier wordt vanavond dieper op in gegaan in het VPRO-programma tegenlicht.

 

VPRO Tegenlicht: Reizen is het nieuwe roken

Vanavond om 21.05 op NPO2

Tags: , , ,