MENU
KFC hackt McDonald's

KFC hackt McDonald’s

NOLO-alcoholtrend

De nieuwe NOLO-alcoholtrend

Proteine shakes

mei 23, 2018 reageren (0) Views: 2696 Life Joyce Veltman

Proteine shake: Hebben we het echt nodig?

De zomer komt er weer aan en dat betekent heerlijk weer, leuke dingen doen en vakanties. Voordat we weer swimwear ready zijn, willen we natuurlijk eerst even werken aan ons zomerlichaam. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat sporters proteine shakes nemen voor, tijdens of na het sporten. Wij vroegen ons af of dit echt nodig is en zo ja, wat voor effecten het dan met zich mee brengt.

Je kunt ze kopen aan de bar van de sportschool, bij vele internetwinkels of vitamineshops: eiwitpoeders waarmee je shakes kunt maken. Meestal zijn ze vrij prijzig en dat is logisch aangezien ze veel eiwitten bevatten, dit is namelijk een duur ingrediënt. Als je voor shakes kiest moet je dit dus wel voor lief nemen. Een shake bevat ongeveer 20 gram aan eiwit, net zoveel als in een stuk kipfilet, biefstuk of een flinke bak kwark. Hebben we deze extra eiwitten nodig?

Spieropbouw met proteine shakes

Het antwoord op bovenstaande vraag is ‘ja’. Je hebt zeker weten extra eiwitten nodig als je sport. Zowel duursporters als krachtsporters hebben extra eiwitten nodig. Een duursporter (bijvoorbeeld een marathonloper) heeft lange trainingen, daarbij treedt beschadiging en afbraak op van spierweefsel. Na een training kan je dan ook wel wat extra eiwitten gebruiken. Voor krachtsporters geldt dat ze eiwitten kunnen gebruiken om extra spierweefsel op te bouwen: precies wat ze willen dus.

In Nederland geldt de aanbeveling van 1,2 tot maximaal 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor wedstrijdsporters. Iemand die gewoon recreatief sport heeft voldoende aan 0,8 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Wellicht een aanvulling

Over het algemeen eten wij Nederlanders al behoorlijk eiwitrijk uit onszelf. We eten immers veel kaas, kip, gehaktballen en drinken melk. De meeste mensen halen daarom de minimale eiwitbehoefte met gemak. Echter als je al deze voedselwaren niet vaak eet, kan het voor jou best handig zijn om regelmatig zo’n shake te nemen. Dit kan een goede aanvulling zijn.

Ook kun je een proteine shake overwegen als je twee tot drie uur voor je training geen eiwitten hebt gegeven of als je direct na het sporten nooit zo hongerig bent. Een shake is dan misschien wat gemakkelijker wegdrinken dan een eiwitrijke snack zoals een ei of een cracker. Uiteraard kun je een shake ook gewoon nemen als je het lekker en gemakkelijk vindt. Het kan in ieder geval geen kwaad!

Lees hier ook over een nieuwe toffe festival-like vorm van workout om in shape te komen!

Tags: , ,