MENU
relatie twintiger

Dit maak je mee als twintiger in een relatie...

Woontrends

Drie woontrends die je niet wil missen in je...

afstuderen tips

juni 12, 2018 reageren (0) Views: 4683 Life Larissa Hendriks

Hoe overleef ik afstuderen: tips & tricks

Het is juni en de zomerkriebels zijn duidelijk aanwezig met deze mooie dagen. Toch moeten velen van ons nog afstuderen en zijn begonnen (of bijna klaar) met hun afstudeerscriptie. Wat betekent dat er nog even flink gebikkeld moet worden. Om deze harde werkers even te steunen delen we in dit artikel een aantal tips vanuit ervaring. 

Ben jij al klaar met je scriptie? Check dan de laatste alinea. Hier vertellen we je hoe je al 1-0 voor kunt staan bij het inleveren! Met een beetje hulp van ons krijg je jouw scriptie prachtig ontworpen in Indesign en vervolgens print je jouw werk zo voordelig mogelijk met een hoge kwaliteit (we hebben het getest) uit bij Studentendrukwerk.nl.

1. Help je toekomstige zelf

We kennen het allemaal wel. De deadline nadert en ineens besef je je dat er nog maar een weekje tijd is om jouw scriptie of verslag af te ronden. Bespaar je toekomstige zelf al deze stress en begin direct op volle kracht aan je scriptie. Maak een planning als dit voor jou goed werkt. Ben je niet goed in plannen? Tel vanaf je deadline terug naar nu en verdeel hierover de hoofdstukken die je af moet krijgen. Op deze manier merk je vanzelf wanneer je extra gas bij moet geven.

2. Kwalitatief vs Kwantitatief

Het is verleidelijk om even je Instagram te checken of nog een klein stukje Friends te kijken tussen het werken aan je scriptie door. Doe dit niet! Herhaling: Doe dit niet! Je kan beter een uur écht goed en gefocussed bezig zijn met je scriptie en vervolgens een film kijken of met vrienden afspreken. Kwaliteit boven kwantiteit. Zeg nou zelf, ben je liever een uur goed bezig of vier uur lang aan het struggelen omdat je ook telkens weer in de stof moet komen?

3. Je betaalt niet voor niets schoolgeld

Studenten denken vaak dat ze het zelf wel allemaal kunnen en stappen op een of andere manier niet snel op iemand af voor hulp. Zet even je ego of wellicht angst (wat het ook is dat je tegen houdt) opzij en vraag om hulp. Je betaalt niet voor niets schoolgeld dus maak hier ook even goed gebruik van. Trek aan de bel bij een leraar die meer afweet van het onderwerp van jouw scriptie. Ga zitten met je begeleider en stel alle vragen die je hebt. Zo kom je een stuk makkelijker en sneller verder in je proces van afstuderen.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Haal je de eerste inleverdatum niet? Geen stress. Je kan beter nog even goed de tijd nemen en volledig achter jouw werk staan dan het over de schutting gooien en hopen dat er een voldoende uit rolt. Het is beter om jezelf die pijnlijke (en nog stressvollere) herkansing te besparen door gewoon door te werken tot je er écht een goed gevoel over hebt. Herkansen is vaak vervelender dan het in één keer halen; that makes sense, right?

5. Hou jezelf voor de gek

Wat helpt bij deze tip is een onderwerp kiezen voor jouw afstudeerscriptie waar je zo vrolijk mogelijk van kan worden. Een onderwerp waar je passie voor heb (al is het maar een beetje passie). Nu kan je jezelf goed voor de gek houden door jezelf wijs te maken dat afstuderen heel leuk is! Probeer te allen tijde positief te blijven gedurende het proces. Denk aan alle positieve kanten: je roostert je eigen schooltijd in, je kan lekker op de bank werken in plaats van in het klaslokaal, je schoolt jezelf in wat je het liefst leren wilt, je kan de kennis die je opdoet tijdens dit proces later gebruiken bij solliciteren.

6. Scoor al 1-0 bij inleveren

Natuurlijk zal ook je scriptie inhoudelijk voldoende moeten zijn, maar wanneer de vormgeving tip top in orde is zal je direct een puntje voor staan. En dat al bij het inlevermoment. Er zijn docenten die dit zullen ontkennen (professionaliteit enzo), maar onbewust heeft die zeker weten invloed op jouw uiteindelijke beoordeling. Laat daarom je scriptie door BlackOrange Media opmaken in Indesign en print het vervolgens voor een zachte prijs maar keiharde kwaliteit uit bij Studentendrukwerk.

Voor al onze lezers die nu bezig zijn met afstuderen: heel veel succes, jullie kunnen het!

Tags: , , , , ,