De zomer is alweer een aantal dagen geleden van start gegaan en we hebben de afgelopen week al flink mogen genieten van heerlijk weer. Korte broekjes gaan aan, zonnebrillen gaan op, bikini’s en zwembroeken worden uit de kast getrokken en bijna iedereen die een vrije dag heeft geniet lekker van het mooie weer. De stranden lopen alweer vol met bezoekers en op de terrasjes moeten ze volop aan het werk. Erg fijn dat mooie weer, maar er zit echter ook een nadeel aan: je constant moeten insmeren met zonnebrand om vervolgens aan alle klanten te plakken en te stinken.
Uit de enquête van Dresscode.nl die is afgenomen bij 1.677 Nederlanders laten de jongeren onder de 30 jaar dan ook weten dat ze zich vaak niet goed of zelfs helemaal niet insmeren en zich verbranden in de zon. Van de 49 procent jongeren die dit aangaf, is maar liefst 64 procent man. Wij jongeren zijn wat dat betreft dus erg hardleers.
Dutjes op het strand zijn niet de enige boosdoener
Bij het door de zon verbranden denkt men vaak aan mensen die in slaap zijn gevallen in de zon op het strand of bij een zwembad. Echter is dit lang niet altijd de reden waardoor men verbrandt. 39 procent van de mensen die zich afgelopen jaar verbrandden, overkwam dit tijdens een andere activiteit dan zonnen. 24 procent van de mensen overkwam dit enkel tijdens het zonnen en 37 procent overkwam dit zowel tijdens het zonnen als ook tijdens andere activiteiten.
Het insmeren gaat vaak mis
66 procent van de mensen die in de enquête aangaven afgelopen jaar verbrand te zijn, lieten weten dat ze zich wel hadden ingesmeerd. Annebel Schipper van KWF zegt hier desgevraagd over: ‘’Dat mensen zich ondanks het insmeren toch verbranden komt doordat mensen het smeren niet vaak genoeg herhalen of de verkeerde factor voor hun huidtype gebruiken.’’
Smeren, kleren, weren
De zon kan een oorzaak zijn van huidkanker. Uv-stralen beschadigen je huid, waardoor de kans op huidkanker vergroot wordt. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Het aantal gevallen van huidkanker is gestegen van 34.000 in 2006 naar meer dan 55.000 nieuwe patiënten in 2017. Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker, waardoor het dus wel degelijk ontzettend belangrijk is om je in te smeren.
KWF adviseert dan ook om minimaal factor 30 te gebruiken en je elke twee uur in te smeren, niet te zuinig zijn met zonnebrandcrème en minimaal zeven theelepels te gebruiken, je kwetsbare plekken niet te vergeten (zoals je neus, oren en lippen), uv-werende kleding te dragen (gewone kleding is te vergelijken met factor 15) en de zon te vermijden tussen 12:00 en 15:00 uur, op deze tijdstippen is de zon het krachtigst.