MENU
Insmeren

Nederlandse jongeren zijn laks met insmeren

mind

De kracht van de mind in de sportwereld

juli 7, 2018 reageren (0) Views: 2565 Life Janneke Siemes

Kleine verandering, grote impact – bewuster met mileu doe je zo!

Wil jij wel ‘iets’ verantwoordelijker met het milieu omgaan maar niet al te veel moeite doen? Het hoeft niet veel moeite te kosten, wat dacht je van een keer verantwoord los gaan op een festival? Kleine dingen kunnen grote impact hebben, ga bijvoorbeeld op 11, 12, 18 en 19 augustus de Zomertuin van Bret ontdekken. Een groener festival zal je (tot nu toe) niet vinden in Nederland. Die summerproof bikini body bereik je ook door vaker de fiets te pakken. Een verantwoord voedingspatroon draagt zelfs bij aan een bikini body én een beter milieu.

We hebben maar één aarde waar we met zijn allen zo lang mogelijk van willen genieten. Door beslissingen die de mensheid in het verleden heeft gemaakt, bewust of onbewust, worden wij steeds vaker geconfronteerd met de verslechterde situaties van het milieu. BLVD houdt je graag op de hoogte van kleine veranderingen die impact hebben, zo ook deze tips voor schonere lucht.

Pak vaker de fiets

Door iets vaker op je fiets te springen en de auto te laten staan creëren we al een vermindering in broeikasgassen (CO2), luchtvervuiling (voornamelijk fijnstof) en lawaaivervuiling. Deze beslissing maak je niet alleen voor jezelf, uiteraard wordt je hier zelf fitter van, is het beter voor je gezondheid en vriendelijk voor je portemonnee. Toch profiteert ook direct de hele maatschappij mee van jouw keuze. Stel, jij hebt een woon-werkafstand van 10 km (20 km in totaal) en jij zal één keer per week de fiets nemen in plaats van de auto, dan resulteert dit op jaarbasis in gemiddeld 168 kg minder CO2-uitstoot. Dus laten we zeggen; iedere dag een fietser erbij, des te eerder wordt Nederland filevrij! Nog niet helemaal overtuigd? Lees hier waarom jij vanaf nu ook naar het werk gaat fietsen.

Verantwoord los gaan

In augustus nog een plekje vrij in je festival agenda? Mooi! Ga dan zeker de Zomertuin van Bret checken op 11, 12, 18 of 19 augustus. Deze groene oase die verscholen ligt tussen de drukke stad is uit liefde ontstaan door een groep lokale ondernemers, en dit voel je terug in de sfeer. Het festival ademt creativiteit en innovativiteit, vooral op het gebied van milieubewustheid. Dit festival heeft zoveel mogelijk maatregelen getroffen om (Transport)energie- en (horeca)materiaalverspilling tegen te gaan. Op die manier zorgen zij ervoor dat de bezoekers van het festival een groene footprint op de aarde nalaten.

Hoe? Nou zo;

• Door bezoekers te laten genieten van een grootendeels Nederlandse line-up, die niet uit een ander continent overgevlogen hoeft te worden.
• Door de artiesten te laten shinen op het Bret-podium dat volledig gemaakt is van gerecyclede materialen en werkt op een energiezuinig audio- en lichtsysteem dat is aangesloten op lokale groene stroom Vandebron
• Door de bezoekers niet met plastic munten te laten betalen, maar gewoon laten pinnen aan de bar (naar mijn mening een prettige vooruitgang!) En ook deze bar is gemaakt van gerecycled materiaal.
• Door bezoekers gratis kraanwater aan te bieden, in plaats van mineraalwater, afkomstig van een bron aan de andere kant van Europa.
• Door de bezoekers te laten genieten van Mexicaanse specialiteiten van biologische salsamaker El Jefe en andere heerlijke vegetarische gerechten van biologische lokale ondernemers.
• Door de recyclebare borden en bestek na gebruik weer in te zamelen.
• Door de eerste lokale biologische DIY-stadswijngaard, die dit najaar voor het eerst wordt geoogst.
• En door als bezoeker even heerlijk te verdwalen in een groene locatie die zo prachtig is dat er geen extra aankleding nodig is.

Vegan food

De veeteelt is een enorme boosdoener op het gebied van broeikasgassen. Maar helaas is het niet alleen daarom slecht voor ons milieu. Onze vleesconsumptie zorgt ook voor milieuschade, denk hierbij aan het omhakken van Amazone woud voor veevoer en graasruimte. Volgens het WNF zijn is inmiddels meer dan 50% hierdoor verloren gegaan. Het eten van een biefstuk staat gelijk aan ongeveer 60 keer douchen. En er komen meer broeikasgassen vrij door de bio- industrie dan door alle vervoersmiddelen; treinen, boten, auto’s, vrachtverkeer en vliegtuigen samen.

We vragen je niet om van de een op andere dag volledig te stoppen met dat dierbare stukje vlees, begin eerst maar eens met minder vlees eten. Ik eet tegenwoordig gemiddeld één keer per week vlees en ik mis het niet eens zo erg. Ik eet liever iets minder vaak vlees, waardoor ik áls ik vlees eet ook geld kan besteden aan een goed stuk biologisch vlees. Daardoor geniet ik er echt meer van. Daarnaast zijn er tegenwoordig talloze vleesvervangers op de markt, en het hoeft niet duur te zijn, zelfs de Lidl heeft het. Experimenteer hier eens mee, ik proef door de pastasaus amper het verschil tussen geruld gehakt of vega gehakt en rode curry is heerlijk met bloemkool en linzen. Je kunt er ook voor kiezen om bewuster buiten de deur te gaan eten, de Vegan junkfoodbar is echt een aanrader!

Tags: , , ,