MENU
mind

De kracht van de mind in de sportwereld

bazin baas

Jonge mannen willen liever geen vrouw als baas

leave nothing but your footprint

juli 12, 2018 Reageren (1) Views: 2651 Life Veerle van Dam

Verminder jouw plastic gebruik op vakantie met deze 5 tips

We gebruiken het allemaal en komen het overal tegen: plastic. We krijgen onze boodschappen of kleding erin mee, maar vinden het ook langs de wegen en in de zee. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we je tips om je plasticgebruik op vakantie te verminderen.

Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild en verpest door plastic. Plastic dat daar meestal door toeristen is gedumpt. Dit is vooral wegwerpplastic zoals rietjes, flesjes en tasjes. Denk eens na over je ecologische voetafdruk. Hoe wil jij onze aarde achterlaten als je er zelf niet meer bent? En zelfs op vakantie kan jij een verschil maken.

Zonder dat je het doorhebt, draag je zelf ook bij aan het probleem van vervuiling.

“In landen waar geen drinkwater uit de kraan komt, kopen veel vakantiegangers elke dag flessen water. Als je uitgaat van twee liter per dag kom je in twee weken op 28 flessen per persoon.”
Saskia Pepping – MVO Nederland

Dat zijn natuurlijk confronterende getallen, maar laten we vooral niet onze ogen ervoor sluiten. Blijf gemotiveerd om de aarde een beetje beter te maken, ook al is je directe omgeving misschien sceptisch. Als iedere Nederlander deze zomer zich vasthoudt aan deze tips, dragen we allemaal een steentje bij.

Vijf tips voor een plasticvrije vakantie

  1. Check of je op jouw vakantiebestemming uit de kraan kunt drinken op waterinhetbuitenland.nl.
    – Wel drinkwater uit de kraan? Tap je hervulbare fles er dan mee vol – zoals een fijne Dopper.
    – Geen drinkwater uit de kraan? Schaf dan aan het begin van je vakantie een grote verpakking drinkwater aan en vul je hervulbare fles hiermee.
    – Ook kan je een zuiveringsfles aanschaffen zoals bijvoorbeeld een Lifestraw Go. Deze fles is voorzien van een ingebouwd filter en zuivert zo het water. Nog een veilige manier om water te zuiveren is de SteriPEN. Deze werkt op basis van ultraviolet licht die bacteriën en virussen doodt.
  2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
  3. Neem altijd zelf een (boodschappen)tas mee.
  4. Neem je eigen shampoo, douchegel en bodylotion mee.
  5. Wil je graag meer doen op je vakantiebestemming? Doe dan mee met lokale beach clean-ups.

No single use plastic 

Reizigers die hun vakantie boeken via Better Places, FOX Verre Reizen, Footprint Travel, Riksja Travel, Sawadee Reizen en SNP Reizen krijgen dit soort tips al mee voordat ze op vakantie gaan. in samenwerking met MVO Nederland en de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) werken deze Nederlandse tour-operators aan het verminderen van single use plastic op locatie.

“Wegwerp plastic producten worden gemiddeld in vijf seconden gemaakt, vijf minuten gebruikt en vervolgens duurt het 500 jaar voordat het is afgebroken. Schokkend, toch?”, aldus Marloes van den Boogaard van USP Marketing PR, het grootste travel pr-bureau van Nederland. “In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur”, vult Gerben Hardeman van ANVR aan. “De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden. Zonde natuurlijk.” Het is daarom belangrijk om je ook op reis bewust te zijn van de schade die plastic kan aanrichten. Zo houden we de prachtigste plekken zo mooi mogelijk.

Laat je dus niet tegenhouden door opmerkingen als:

‘Dit plastic is toch al gemaakt’ of ‘iedereen doet het, jij maakt geen verschil’.

Zeker niet! Jij maakt wél verschil en hoe goed voelt het om bewust te reizen met oog op een mooiere wereld?

Tags: , ,