MENU
baie de somme

Roadtrip door Frankrijk: Baie de Somme – De heenreis

clubs

Uitgaan in Berlijn: de vetste clubs en wat je...

augustus 6, 2018 reageren (0) Views: 2139 Travel Janneke Siemes

Op zoek naar verkoeling: de bergmeren in Savoie Mont Blanc

Het kwik blijft deze zomer in de hoogte hangen en het advies is dan ook om deze weken voor voldoende verkoeling te zorgen. Weet jij je hoofd koel te houden? Of blijf jij (net als ik) zo lang mogelijk op het werk in de airco. Een nog beter idee is blijven hangen in de Franse regio Savoie Mont Blanc.

Deze regio is omgeven door 4 grote meren met een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden; oftewel de perfecte bestemming voor een ‘strandvakantie’ in de bergen.

Houd je hoofd koel

Hoge temperaturen deze zomer, ook in de regio Savoie Mont Blanc. Toch is de warmte hier goed vol te houden omdat de berglucht zorgt voor wat verfrissing aan het strand. Dankzij het stralende zonnetje, het smaragdkleurige water en de lichte stranden waan je jezelf in tropische sferen. Terwijl je maar een kleine 1.000 km verder bent dan Utrecht.

Good vibrations

“I’m picking up good vibrations”, zongen the Beach Boys in 1966. Die good vibrations zijn hier all over the place! Want ookal zit je midden in de bergen, het ‘strandleven’ is hier volop te vinden. Waterliefhebbers trotseren de golfen op een supboard en de wind blaast door de zeilen van de enorme jachten op Lac Léman. Op de boulevard van Lac du Bourget nemen voorbijgaande rollerskaters en fietsers een adempauze om naar de kitesurfers te kijken die hun skills verbeteren. Geen vervelend aanzicht natuurlijk, al die beachboys en beachgirls! Zodra de schemer valt, starten de electro avonden bij Oxxy Beach, een base-camp aan het strand van Châtaigneraie.

Gezond genieten

Wist je dat berglucht ook erg gezond voor je is? In de bergen is (dankzij de hoogte) minder lucht en vooral minder vocht. Des te minder vocht in de lucht, des te minder vocht in je longen, en dus meer ruimte om zuurstof op te nemen! De bergen zijn geen geschikte locatie voor industrie, ook is er minder bebouwing en er zijn minder wegen. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor bossen, mossen, heide en al het andere groen wat ons voorziet van zuurstof en luchtzuivering. Twee vliegen in één klap!

Wist je dat baardmos heel erg gevoelig is voor luchtvervuiling?

Het is dan ook een goede indicator om te checken hoe schoon de lucht is. In Nederland komt baardmos nog wel voor maar niet groter dan een paar lullige millimeters. Dat is echt niets in vergelijking met de baardmossen in Rauriser Urwald, daar zijn ze wel 10 tot 15 centimeter!

Winterwonderland in de zomer

Savoie Mont Blanc maakt voor twee derde deel uit van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Deze plek is voorzien van 112 skigebieden die behoren tot de top in de wereld. Al lang bekend als winter hot spot, maar Savoie Mont Blanc is nu, en zeker met deze aanhoudende warmte een bezoekje waard in de zomer! Prachtige wandelingen, uitdagende fietsroutes, luxueuze kuuroorden en grandioze gorges. Voor ieder wat wils!

Tags: , , ,