Hier spreekt je oma: leg die telefoon eens weg. Het is een handig ding, dat is iets wat we het apparaatje moeten nageven. Maar heel gezellig is-ie niet. We hebben allemaal wel die vriend of vriendin die volledig wordt opgezogen in zijn/haar mobiele bubbel. Je kan van alles tegen ze zeggen, ‘HALLO, CONTACT!’ roepen of weglopen, maar dit alles opmerken doen ze niet. Gezellig je telefoon gebruiken kan dan op z’n minst door iemand op te bellen. Een casual praatje of uren gieren aan de telefoon terwijl je wat rondhangt. Nou, breaking news: dit doen we dus ook niet meer.
Jongeren hebben geen zin om te bellen. Liever sturen we een Whatsappje of een audiobericht om iemand iets te laten weten. We worden langzamerhand steeds iets afstandelijker.
Sociaal of antisociaal?
De meerderheid van de jongeren zal waarschijnlijk roepen dat mobiele telefoons hártstikke sociaal zijn. We staan toch juist de hele dag met elkaar in contact? En we sturen elkaar toch de hele dag super onwijs geinige berichten om te laten weten dat we aan elkaar denken? Daar hebben jullie een punt. Maar wat doe je met je directe omgeving wanneer je met deze activiteiten bezig bent? Je hebt geen oog meer voor de mensen die op 30 cm van je vandaan zitten en je luistert dus ook niet naar hun verhalen. Conclusie: je bent dus eigenlijk antisociaal bezig.
Langer appen dan bellen
Omhels dus de telefoonfunctie van je mobiel en bel iemand op. Uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat tweederde van de jongeren (18-30 jaar) liever een tekst-, voice- of videobericht stuurt dan iemand een belletje te geven. 38% van deze groep geeft zelfs aan dat ze bellen eng vinden. Dit tegenover maar 15% van de oudere generatie Nederlanders (31-70 jaar).
Heb jij altijd ongebruikte belminuten over aan het eind van de maand? Je bent niet de enige. Uit het onderzoek blijkt dat 89% van de ondervraagde jongeren hun vrienden eerder een berichtje stuurt dan dat ze hen bellen. Overwegen deze jongeren tóch te bellen? Dan doen ze dit het liefst met data via bijvoorbeeld Whatsapp, zonder belminuten. En als er al gebeld wordt met belminuten, dan is dat eigenlijk alleen omdat er geen WiFi is.
Super sociaal
Deze groep jongeren wordt vaak verweten antisociaal te zijn in hun mobiele gebruik. Toch communiceert deze groep zich elke dag rot. De helft van de ondervraagde jongeren geeft in het onderzoek aan meer dan twee uur per dag via hun telefoon te communiceren met hun vrienden. Niet zo gek dus dat jongeren hun data verslinden. 37% van deze groep geeft aan dat hun maandelijkse databundel eigenlijk altijd op gaat, waardoor er helaas meer maand dan data over is. Met zoveel datagebruik is het ook niet verrassend dat Nederlanders hun data ook gebruiken om te bellen. Helemaal met de ‘pakketten’ die tegenwoordig worden aangeboden. 10 GB internet per maand? Maken we gewoon op!
Goed. En als we nou alleen nog maar data willen gebruiken? En dus af willen van die belminuten die altijd overblijven? Je kan nu ook een ‘only data’ abonnement afsluiten waarbij je niet meer voor deze belminuten hoeft te betalen. Tot nu toe biedt alleen Tele2 deze optie aan. Zo hoef je je nooit verplicht te voelen om te bellen op de old fashioned way. Want bellen doe je nu gewoon via Whatsapp. Daarnaast is videobellen ook nog een optie. Een kwart van de ondervraagde jongeren zegt dat videobellen meer voelt als samenzijn.
Maar bedenk je soms ook: is het nodig om überhaupt mijn telefoon nu tevoorschijn te halen? Inderdaad, het is nog steeds een handig ding. Maar heel gezellig voor je omgeving is-ie ook nog steeds niet.
Tags: bellen, smartphone