MENU
Mindfulness

All Happy School Challenge brengt het eigen geluk in...

Tips tegen inbraak in jouw stekkie

dna-bewerking

september 20, 2018 reageren (0) Views: 1109 Life Veerle van Dam

Knippen en plakken: op naar een wereld met superkinderen

Wat nou als we zelf onze eigen nakomelingen konden creëren? Blauwe ogen, gevoel voor ritme en veel empathie. Dankzij een opkomende DNA-bewerkingstechniek kunnen we zelf een pakketje samenstellen voor ons toekomstige kind. Maar moeten we dit wel willen? In DNA-bewerking – Knippen en plakken met CRISPR/Cas9 legt neurobiologe Kristel Kleijer uit hoe wetenschappers onze genetsiche samenstelling kunnen aanpassen, welke ziekten we daardoor misschien kunnen genezen en welke ethische vragen dat oproept.

DNA-bewerking is het nieuwste boek in de serie ‘Pocket Science’ van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

CTRL-C & CTRL-V

In DNA-bewerking vertelt Kristel Kleijer hoe het knippen en plakken met DNA in zijn werk gaat. De techniek met de high-tech naam CRISPR/Cas9 kan ook ziektes behandelen of misschien wel helemaal genezen. Is CRISPR/cas9 het begin van een nieuw tijdperk waarin alleen nog maar superkinderen worden geboren?

Volgens Sjoerd Repping, hoogleraar menselijke voorplanting aan de Universiteit van Amsterdam, wekt CRISPR/Cas9 een aantal belangrijke vragen op voor onze maatschappij. ‘Met CRISPR/Cas9 gaan we van het voorkomen van ziekten bij individuen naar het verbeteren van het DNA van velen. Dat vraagt wat van onze maatschappij. Waar willen we de techniek eigenlijk voor gebruiken? Waarvoor niet? En hoe regelen we dat dan? Wat in ieder geval niet helpt is onze kop in het zand steken en zeggen dat we er helemaal niets van willen hebben.’

Wat vind jij?

Er zijn voordelen, maar ook zeker nadelen. En deze kwesties komen in DNA-bewerking aan bod. Natuurlijk, voor het genezen van ziektes is het een geweldige innovatie. Maar willen we echt onze kinderen zelf samenstellen? Is dan niet het hele element van verrassing ons ontnomen en gaan we verder in een perfecte, saaie en monotone wereld? En lijkt het bovendien qua innerlijk niet per se op de ouders. Wat zou jij doen als jij jouw eigen kind mocht bedenken?

Ben je benieuwd naar deze bijzondere, supersonische ontwikkeling op wetenschappelijk niveau? Vind het boek DNA-bewerking dan in de boekhandel of op www.newscientist.nl/dna-bewerking. En ontdek nog meer over deze onderzoeken op de website van New Scientist.

Hoofdfoto bij dit artikel: Free photo 1461552 Teodor Ostojic – Dreamstime.com