MENU
motorkleding

Motorkleding: waar moet je op letten bij de aanschaf?

De beste sneakers van 2018

september 25, 2018 reageren (0) Views: 2427 Events, Fashion Veerle van Dam

Dutch Sustainable Fashion Week

We zijn allemaal wel redelijk bekend met de Fashion Weeks die de modewereld voor een paar weken in het jaar helemaal op z’n kop zetten. Weken vol kleding, artistieke shows en mooie mensen, afgewisseld in de mode wereldsteden. Ook Amsterdam zit erbij en niet voor niks. Met al ons creatieve talent weten we elke keer weer een inspirerende week te vullen. Maar misschien heb je weleens nagedacht over de productie van deze mode. Is het allemaal wel zo duurzaam en wat is het effect op onze wereld? Maar let op, er is nu: Dutch Sustainable Fashion Week van 5-14 oktober in Amsterdam! 

Een week vol bewustwording over de kledingindustrie met natuurlijk heel veelmodecollecties die laten zien dat duurzame kleding vooral niet saai of lelijk hoeft te zijn.

Kleding en de wereld

De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Een enorme overproductie, een steeds groter wordende afvalberg, zware milieuvervuiling en slechte behandeling van dieren en arbeiders. Heel vrolijk klinkt het allemaal niet. Alle grondstoffen en chemicaliën die worden gebruikt in de kledingindustrie zijn erg vervuilend voor het milieu. Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van ruwe olie en deze is bijvoorbeeld niet biologisch afbreekbaar. Aan de andere kant kosten natuurlijke materialen zoals katoen veel landbouwgrond en water.

Veel kleding wordt gemaakt van katoen. Katoen is niet duurzaam, want voor de teelt ervan worden veel onkruidbestrijdingsmiddelen en insecticiden gebruikt. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Boeren worden bijvoorbeeld blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën en kleermakers maken lange dagen voor weinig geld.

Ook het waterverbruik is extreem hoog in de kledingindustrie. Per kilo katoen wordt 8.000 (!) liter water gebruikt. Per jaar wordt er ook nog eens 30 miljard kg aan textiel geverfd wat gelijk staat aan 4500 miljard liter vervuild water.

  

Een paar feitjes:

  • 1 op de 3 kledingstukken in de kast wordt nooit gedragen
  • In Nederland gooien we jaarlijks samen zo’n 235 miljoen kg textiel weg.
  • We kopen 60% meer kleding dan vijftien jaar geleden en doen er ook nog minder lang mee
  • Voor de kledingconsumptie van één huishouden is per jaar net zoveel water nodig als 1000 volle badkuipen.
  • 0,1% van alle kleding ingezameld door liefdadigheids- en retourprogramma’s wordt gerecycled.
  • De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de CO2-uitstoot

Hoe dan wel?

Maar van welke stoffen wordt dan biologische en duurzame kleding gemaakt? Daar komt katoen wel weer om het hoekje kijken, het kan namelijk ook op een biologische en verantwoorde manier verbouwd worden. Daarnaast wordt er ook steeds meer kleding gemaakt van gerecycled katoen, bamboe, hennep en soja. We worden steeds creatiever en met succes! Er zijn enorm veel duurzame en verantwoorde (grond)stoffen die gebruikt kunnen worden voor de kledingindustrie. Weg met al die chemische bende dus.

Ieder jaar in oktober vindt de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) plaats. Dit jaar van 5 t/m 14 oktober. Tijdens deze tien dagen presenteert dit event duurzame innovatie, young & established designers en ready-to-wear fashion aan een publiek van zo’n 90.000 consumenten, bedrijven, retailers, scholen en organisaties. Verspreid over verschillende locaties in Nederland organiseert DSFW een breed programma aan catwalkshows, award-uitreikingen en debatten.

DSFW onderscheidt zich van andere Fashion Weeks doordat ze zich volledig richt op duurzaamheid en innovatief design. De aandacht gaat daarnaast ook uit naar jonge, innovatieve kledingcollecties die in samenwerking met ongeveer 800 modezaken uitgelicht worden.

Waar doen we het voor?

Het primaire doel van DSFW is om alle ontwikkelingen op duurzaamheid, innovaties en jonge ontwerpers onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. De wereld wordt steeds transparanter. We weten waar ons eten vandaan komt, wat wel en niet goed gaat, hoe onze energie wordt opgewekt. Nu is de kledingindustrie aan de beurt, daar mag ook wel een storm van verandering doorheen.

Benieuwd wat de duurzame modewereld te bieden heeft? Koop dan hier je tickets voor de tofste en groenste shows.

Tags: , ,