MENU

Opzoek naar het kerstgevoel? Op naar Aken!

Innsbruck: een stedentrip en wintersport in één

reis naar Gambia

januari 13, 2019 reageren (0) Views: 3662 Travel Larissa Hendriks

6 handige tips voor jouw reis naar Gambia

Een reis naar Gambia, ‘the smiling coast of Africa’. Het is niet zomaar om de hoek, maar het is er altijd warm en zonnig. Ideaal dus om deze winter van de kou te ontsnappen, al moet je daar ruim 6 uur voor in het vliegtuig zitten. Met Corendon kan je in ieder geval wel directe vluchten boeken vanaf Amsterdam en Maastricht.

Ik vloog in november met Corendon mee naar het zonnetje in Afrika: Gambia. Van november tot juni is de gemiddelde temperatuur hier ongeveer 21 tot 27 graden. In dit artikel geef ik je tips voor op reis naar Gambia. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen? Klik dan vooral even hier.

Tip 1: Ga niet alleen op reis naar Gambia

Niet alleen is het leuker om met een groep te reizen, ook zou ik je persoonlijk aanraden om niet alleen te gaan. Het is een beste stap uit je comfort zone en dat is voor sommigen wat angstaanjagend. De Gambianen maken graag een praatje, dus wanneer je op straat loopt is er een grote kans dat je aangesproken wordt. Dit zijn we niet gewend in een grote stad als Amsterdam waar iedereen gewoon langs elkaar heen loopt. De bevolking heeft heel weinig en zij weten dat jij veel hebt, dus wees niet verbaasd als zij om geld, spullen of extra fooi vragen. Dit kan ervoor zorgen dat je al snel blijft hangen in de beste comfort zone die je kan vinden: het resort. Wanneer je samen reist ga je toch sneller op pad, wat wel een aanrader is zoals je in tip 5 kan lezen…

Tip 2: Probeer de lokale gerechten uit

Voor degenen die wel van een borreltje houden: vaak smaakt de wijn naar afwasmiddel, dus proef eerst even voordat de hele groep besteld. Het lokale biertje is wel erg lekker, ook als je geen bier fan bent. Er zijn ook lokale drankjes zonder alcohol om uit te proberen, zoals de Gambiaanse thee. Dit schijnt onwijs goed te zijn voor je!

Top & rok van Wanderlust Amsterdam

Je moet in Gambia geen ‘wat de boer niet kent, eet hij niet‘ mentaliteit hebben. De lokale gerechten zijn het lekkerste om uit te proberen. De drie bekende gerechten in Gambia zijn: Yassa, Domoda en Benachin. Yassa is erg populair onder de lokale bevolking. Het is een gerecht met gemarineerde vis of kip en uien. Het geheime ingrediënt: mosterd! Net als Yassa wordt Domoda geserveerd met rijst. Dit gerecht lijkt op onze traditionele patat met kipsaté. Het is een rijstgerecht met vlees of vis in een vers bereidde pindasaus. Lekkerder dan onze satésaus! Tot slot de Benachin, dit betekent: one pot. Alles komt uit dezelfde pot en hierdoor heeft de rijst al een rode kleur van de tomatensaus. Erg lekker!

Tip 3: Neem speelgoed, pennen of knuffels van thuis mee

Een eerste stap in Afrika kan confronterend zijn. In Gambia zie je ook veel armoede wat menig hart zal doen breken. In huis hebben we allemaal nog wel een hoop speelgoed, potloden, pennen en andere spullen als knuffels liggen. De Gambiaanse bevolking kan je hier heel blij mee maken en daarom is de derde tip deze spullen mee te nemen om uit te delen.

Tijdens een toffe tocht met African Adventure Tours Gambia kwamen we langs een lokaal schooltje waar de kinderen netjes aan hun tafeltjes met de les bezig waren. Heel verlegen namen zij de Oranje buddy’s aan die ik van huis meegenomen had.

Pas op! Wees erop voorbereid dat wanneer je begint uit te delen zonder begeleiding (op straat), de kans groot is dat er ineens een mierenhoop aan kinderen om je heen komt te staan en aan je beginnen te trekken. Zo heftig dat ik een tas moest laten vallen omdat ik zo overdonderd werd.

Tip 4: Neem DEET en contant geld mee

Eerlijk gezegd heb ik niet overdreven veel last gehad van muggen, niet meer dan normaal in een warm tropisch land. Toch was ik wel erg blij met de DEET in mijn tas, vooral wanneer we door de jungle gingen wandelen. Voelt toch wat fijner met de blote benen langs de bosjes! Over bosjes gesproken. Je kan ook ‘wild mint‘ plukken voor tegen de muggen. Dit werkt top en ruikt nog lekker ook.

Vaak kan je je geld wel inwisselen bij je hotel. Bij Balafon Beach Resort konden wij gemakkelijk bij de balie ons eigen briefgeld verwisselen tot Dalasi. Hierbij is 1 euro ongeveer 55 Dalasi.

Tip 5: Blijf niet hangen bij je resort

Er is zoveel te zien en beleven in Gambia, het zou zonde zijn om bij het resort te blijven hangen. Van relaxte boottochten tot het energiek meedansen met de lokale bevolking. Met de excursie “4 wheel drive adventure” van African Adventure Tours Gambia kan je bijvoorbeeld al een hoop in één excursie beleven. Je gaat op safari, bezoekt een schooltje en dorpjes waar je mee mag dansen met de lokale bewoners, maakt een mooie boottocht over de Halahin rivier en na een Gambiaanse lunch aan het strand krijg je nog een bijzonder kijkje in het vissersdorpje Tanji.

Benieuwd naar meer van mijn ervaringen in Gambia? Check dan dit artikel.

Tip 6: Kleding tips

Het is warm in Gambia, maar in de avond koelt het flink af! Hou hier rekening mee wanneer je je koffer inpakt, neem een lekker vest of leuk jasje mee met een lange broek voor in de avonden. Overdag is het wel flink heet! Denk aan een mussen vallen dood van het dak niveau. Wat was ik blij met de luchtige stofjes van Wanderlust Amsterdam. Hiermee hield ik het wel uit, en met de Teva sandalen aan mijn voeten kon ik prima de wandelingen maken door de jungle.

Heb je zelf nog extra tips voor op reis naar Gambia? Laat het ons vooral even weten!

Tags: , , , , ,