MENU
Inrichten

Zo zorg je ervoor dat jouw kleine woning ruim...

Iemand dumpen? Zeg het met Pleurop!

februari 4, 2019 reageren (2) Views: 1833 Life Veerle van Dam

Wij brengen je tips tegen koude voeten

Je kunt ze amper nog voeten noemen wanneer ze in deze tijd van het jaar meer lijken op gek gevormde ijsblokjes. Hoeveel dekens je ook stapelt in bed, of hoe dikke sokken je ook draagt, ze lijken geen graadje warmer te worden. Sommigen onder ons schuiven ze nog weleens tegen het warme lichaam van de bedpartner, maar hier wordt de sfeer vaak niet beter van. Wij hebben een paar tips voor je waarmee jouw voeten deze winter weer aangenaam aanvoelen.

Want er moet natuurlijk wel meer zijn dan slechts dikke sokken dragen, toch?

De oorzaak

Sommige mensen hebben niet alleen buiten, maar ook binnen last van koude voeten. Meestal komt dit door een minder goede doorbloeding. Het lichaam heeft een uitgebreid netwerk aan bloedvaten om ervoor te zorgen dat het bloed overal kan komen. Slagaders pompen vanaf het hart naar alle organen. De slagaders vertakken en worden ook steeds kleiner naar mate ze verder van het hart af stromen. Vanuit de benen is het dus best lastig, ook omdat het bloed tegen de zwaartekracht in moet stromen. Je beenspieren zijn hier erg belangrijk, want elke beweging van de beenspieren zorgt ervoor dat er bloed terugstroomt naar het hart.

Wanneer je langdurig en vaak last hebt van koude voeten zou je de huisarts kunnen raadplegen. Maar meestal zijn koude voeten met een paar slimme trucjes prima op te lossen.

Bring back the heat

Blijf bewegen

Zoals hierboven al genoemd, is het bewegen van de benen een goede om je voeten weer op temperatuur te krijgen. Zorg dus voor voldoende lichaamsbeweging om je bloed stromende te houden! Pak dus gewoon lekker de trap en neem regelmatig een pauze wanneer je bureauwerk doet.

Smeer in met vaseline

Voordat je gaat slapen of naar buiten gaat, kan je je voeten insmeren met vaseline. Het middeltje isoleert, zodat je je eigen lichaamswarmte niet snel kwijtraakt. Trek dikke, wollen sokken aan en je bent klaar voor die kou!

Wol en katoen

Naast wollen sokken zijn sokken van katoen ook goed tegen kou. Deze materialen zijn isolerend, maar laten je voeten nog steeds ademen. Je kan ook twee paar dunne katoenen sokken over elkaar dragen. Ertussen vormt zich dan een klein laagje warme lucht.

Houd je benen naast elkaar

Sla je benen niet te vaak over elkaar. Door dit te doen, belemmer je de doorbloeding van je benen. Aderen kunnen gaan knellen en wanneer dit te vaak gebeurt, wordt de bloedstroom terug naar het hart geblokkeerd. En naast koude voeten kan je hier ook spataderen van krijgen. Eng!

Warm en koud

Het afwisselen van warm en koud water zorgt ervoor dat bloedvaten zich vernauwen en verwijden. Dit stimuleert de bloedsomloop. Houd je voeten 2 tot 3 minuten in een lekker warm voetenbadje. Houd ze daarna 2 tot 3 seconden in koud water en daarna weer een paar minuten in het warme water. Dit herhaal je zo’n zes tot acht keer, maar eindig wel met een koud voetenbad. Droog je voeten goed af en trek warme sokken aan.

Gewoon lekker vloerverwarming!

Wat natuurlijk het allerfijnste is, is waarschijnlijk vloerverwarming. Een cadeautje als je het hebt, want een luxe is het zeker. Doordat het bloed minder goed afreist naar je voeten, neemt de vloerverwarming een gedeelte van de functie over. Je hoeft niet al te dikke sokken te dragen. Zo blijven je voeten goed ademen, maar zijn ze heerlijk warm. Met een goedkoop parket bij Parketdirect past het ook nog eens in je budget!

Schoenen

Draag het liefst niet te krappe schoenen en kies voor natuurlijke materialen. Synthetische materialen koelen namelijk sneller af als het koud is. En door hoge hakken te dragen, krijgt je bloedtoevoer weer een probleem. Ga gewoon lekker voor comfi!

Eet en drink warm

Waarschijnlijk heb je ook geen zin in ijs als je al ijs in je sokken hebt. Maar eet en drink warme producten. Drink een lekkere kruidenthee of neem een kopje soep om je lichaam te verwarmen.

Probeer er vooral een paar uit om te kijken welke werkt. Blijf bewegen, smeer je pootjes in, dek ze af met een goed paar wollen of katoenen sokken, en plof op de bank met een kop thee. Never nooit meer koud.

Tags: , ,