MENU

Duct Tape Surfing

Portretten ‘voor’ en ‘na’ drugsgebruik

juli 3, 2013 reageren (0) Views: 1844 Life redactie blvd

Vijf grote filosofen die jij moet kennen!

Als we het hebben over filosofie hebben we het over de oudste theoretische discipline. Het woord philosophia, waar filosofie uiteraard van afstamt, is een combinatie van vriendschap en wijsheid. Door de jaren heen wisten filosofen als Plato en Socrates de mensheid in andere perspectieven te plaatsen door hun denkbeelden. BLVD geeft jullie een kort geschiedenislesje door vijf grote filosofen nog eens te belichten: 

5. Imanuel Kant

Misschien kennen jullie het werk van Kant ‘Kritik der reinen Vernuft’. Hierin stelde Kant vier vragen over de vraag wat het onderwerp van de filosofie zou moeten zijn. 

– Wat kan ik weten?
– Wat moet ik doen?
– Wat mag ik hopen?
– Wat is de mens?

Kant zijn werk was sterk van invloed op de westerse wijsbegeerte en wordt gezien als de eerste Duitse idealist. Tevens betoogde hij dat een godsbewijs volgens de zuivere rede onmogelijk is.

4. John Locke

De Engelse John Locke geloofde dat het rationalisme alleen niet kon dienen als enige bron van kennis. Hij vond ervaring en reflectie hier een essentieel goed. Hij werd bekend door zijn denkbeelden over de mens. Ieder mens wordt geboren als tabula rasa, een onbeschreven blad. De mens wordt zo door ervaringen en indrukken gevuld. 

Hiernaast had hij een opvallend denkbeeld over het idee : zo is een appel bijvoorbeeld een verzamelnaam voor “rood”, “rond” en “zoet”. 

3. René Descartes

Kent u de zin ‘ik denk dus ik besta’ (Cogito Ergo Sum) nog? Vast wel. Inderdaad, de methodische twijfel dat een uitspraak was van de Franse filosoof en wiskundige René Descartes. Hij wordt gezien als de vader van de moderne filosofie en dat had met name te maken met zijn benadering op kennis en aard van de menselijke geest. 

Descartes werd met name beinvloed door de natuurkunde en de wetenschap. Hij was de eerste die een idee gaf over de toekomst van de natuurwetenschap. De Franse filosoof en wiskundige brengt hiernaast een scheiding aan tussen lichaam en geest, het zogenaamde dualisme. 

2. Thomas van Aquino 
  
Een naam die je vast vaker hebt gehoord. Thomas van Aquino werd geboren in 1225 en was een Italiaanse filosoof en theoloog. Hij wordt heden ten dagen nog steeds gezien als één van de meest invloedrijke, systematische denkers op het gebied van theologie en wijsbegeerte. 

Zo had van Aquino een aantal Godsbewijzen die zorgden voor behoorlijk veel ophef: 

– Alles wordt herleid naar de eerste beweging. Het bestaan van God kan worden aangetoond door conceptverandering. Alles wat veranderd heeft een oorzaak, de eerste beweger is God. 

– Alle dingen streven naar een ultiem doel of verwezenlijking. Het hebben van een doel impliceert een geest die het doel stelt: God. 

1. Charles Montesquieu 
 
De Franse filosoof Montesquieu wordt beschouwd als één van de grondleggers van de sociologie en als één van de belangrijkste filosofen in de Verlichting. De huidige politieke inrichting van westerse democratieën is gebaseerd op  de ideeën van hem en John Locke. 

Zijn bekendste werk heet ‘Over de geest van de wetten’ waar Montesquieu zocht naar manieren om de vrijheid te vergroten en tirannie te voorkomen. Hiernaast droeg hij ook bij aan de ontwikkeling van het strafrecht. Over zijn preventiegedachte bestaat vandaag de dag nog veel discussie. 

 

Tags: