MENU

Azul Villa Esmeralda

Maalifushi resort by COMO

november 15, 2013 reageren (0) Views: 10377 Travel redactie blvd

Interview: Batul Loomans (Buddha to Buddha)

Wat is er de afgelopen twintig jaar veranderd?

“Het team. In 1994 zette ik in mijn eentje samen met mijn ex-vrouw in Amsterdam het bedrijf op en nu, twintig jaar later, werken er honderden mensen over de hele wereld voor Buddha. In Bali, waar we produceren, zijn er meer dan 400 families bij ons aangesloten. We zijn nu één van de grootste spelers op het gebied van sieraden op het eiland. Vroeger moest ik telkens op en neer vliegen voor ieder detail en nu kunnen we bijvoorbeeld heel makkelijk met elkaar skypen. Maar het ambacht is hetzelfde gebleven: alles wordt nog steeds met de hand gemaakt.”

Wat is er aan Bali dat jou zo inspireert?

“Er hangt een bepaalde energie in de lucht: het is schoon, helder en opgeruimd. Ik merk het meteen als ik uit het vliegtuig stap. Alles gaat zoveel makkelijker, je bent altijd buiten en je wordt gevoed door de omgeving en de natuur. Ik voel me meer verbonden met Bali dan met Nederland, maar ik houd van de afwisseling. Ik woon nu zo’n drie tot vier maanden per jaar op het eiland. Bali is absoluut uniek.”

 

Hoeveel tijd zit er tussen een schets van een armband tot het moment dat het in de winkel ligt?

“Vroeger duurde het bijna twee jaar voordat één armband af was, maar inmiddels kunnen we met de seizoenen mee. We beginnen altijd met een moodboard waar we inspiratiemateriaal verzamelen. Vervolgens werken we deze uit tot sieradenconcepten en schetsen en houden daarbij goed de trends in de gaten. Toch gaan we uiteindelijk voor een tijdloos design. Never out of style is waar we naar streven. Lotte, onze hoofdontwerpster, maakt 3D-tekeningen in Nederland die door worden gestuurd naar Bali. Zij maken de sieraden op oude, ambachtelijke wijze met uiterst veel geduld. Ik kijk mee over de schouder, want het bedrijf is te groot om zelf alles te willen doen.”

Wat zijn de trends voor komend seizoen?

“De variatie en innovatie in materialen en details. Zo zie je de opkomst van patronen en carvings in sieraden. Ook wordt er veel gewerkt met materialen als schelp, hout, edelstenen en exotisch leer als lizzard- of roggenleer. De sieraden die designers voor ogen hebben voor mannen bewijzen zich soms lastig te combineren. Een leren armband is hierbij de uitkomst, omdat deze vaak elke stijl kan complimenteren. Kies tussen geweven, gevlochten of double-wrap stijlen om je outfit het komend seizoen mooi af te stijlen.”

 

Do’s and don’ts bij het kopen van een mannensieraad

DON’T let trends dictate your style. Volg niet klakkeloos de trends, maar creëer een stijl die bij je past. Wees origineel en mix bijvoorbeeld oude stukken met nieuwe items of mix verschillende materialen: leer met een zilveren armband en dat armbandje van touw dat je op vakantie hebt opgepikt. Ga op zoek naar een merk met een positieve boodschap en producten die met aandacht en liefde zijn gemaakt.

DO remember: quality lasts a lifetime. Hoe langer je een sieraad draagt, hoe meer het gaat leven en des te waardevoller en mooier het wordt. Investeer dus in een kwalitatief hoogstaand en tijdloos sieraad van een mooie mix van luxe, duurzame materialen zoals zilver, leer, hout en schelp.

DON’T over-do it, less is more. Combineren van sieraden met bijvoorbeeld een horloge is zeker een do en ook mogen je sieraden opvallen, maar overdrijf het niet. Geef je sieraden letterlijk en figuurlijk de ruimte om de shinen.

Tekst: Vicky de la Cotera
Fotografie: Martijn Senders  

Tags: